2014 rekordår för CEOS

2014 blev ett rekordår för Forserumsbaserade CEOS, som har haft en stadig tillväxt de senaste fem åren. Vd Urban Stenevi menar att en aktiv breddning av försäljningen ligger bakom framgångarna – och, förstås, skicklig personal.
Urban Stenevi (höger) tillsammans med skicklige sågoperatören Aivar Hamburg.
Urban Stenevi (höger) tillsammans med skicklige sågoperatören Aivar Hamburg.

Under förra året slog CEOS, Sveriges ledande distributör av träbaserat skivmaterial, rekord: såväl omsättningen som vinsten var den högsta i företagets snart 90-åriga historia. I CEOS-gruppen ingår även Stockholmsföretaget AB Sigvard Spångberg och Göteborgsföretaget Interwood. Totalt omsatte gruppen 467 miljoner förra året, varav CEOS stod för 357.
– Vi hade i gruppen ett resultat på 36 miljoner, och CEOS stod för nästan 22 miljoner. År 2009 hade CEOS ett resultat på knappt 15 miljoner, det är femtio procent bättre lönsamhet, säger vd Urban Stenevi.

Bredare försäljning bakom ökning
MDF, spånskivor och plywood står för 70 procent av omsättningen, vilket är en minskning från 80 procent som det låg på när Stenevi tillträdde för fem år sedan. Den totala försäljningen av dessa produkter har dock inte minskat, utan endast dess andel. Förändringen är medveten – det är genom att aktivt öka försäljningen på övriga produkter som man har kunnat förbättra resultatet, menar Stenevi:
– Har vi en lastbil som ska åka till ”Knäckebrödhult” och lämna skivor så kostar det ju inte mer om det på samma lastbil ligger ytterligare lite träskivor och andra varianter. Då ökar vi lönsamheten.

Matchande artiklar och bättre webbplats

CEOS har ökat försäljningen av matchande produkter, som denna klassiska list.
CEOS har ökat försäljningen av matchande produkter, som denna klassiska list.

Det man har ökat försäljningen på är inte minst massivträ, kantlist, laminat och limfog. Tidigare köpte CEOS kunder ofta matchande artiklar – säg, lister – av andra leverantörer. Det har man blivit bättre på att fånga upp så att kunden köper ”allt” av CEOS. Nyligen har man även gjort det smidigare på den nya webbplatsen där matchande artiklar automatiskt dyker upp vid val av produkter. Överhuvudtaget har webbplatsen blivit ett lyft med en modern struktur och filterfunktion (färg, material och så vidare) som privatkonsumenter har blivit vana att ta för givet inom e-handeln.

CEOS är i grund och botten en klassisk grossist, men tack vare sågar och lamineringsmaskiner kan företaget förädla produkterna. Ungefär 20 procent av omsättningen är produkter som går genom CEOS sågar.
– Våra sågar är jätteviktiga för oss. Om kunden köper en stor skiva måste kunden själv plocka in den i sågen. Om vi istället kan såga den i deras storlek så kan de sätta in den i produktion omgående efter leverans, säger Urban Stenevi.

Bra blandning av erfarenhet och perspektiv
Den största framgångsfaktorn, menar Stenevi, är dock personalen. Idag är de 37 anställda i Forserum.
– Allt handlar om CEOS-medarbetarna. Det är alla de tjejer och killar som jobbar på CEOS som skapar resultatet. Vi har på senare tid fått in ett antal personer med annan erfarenhet som tillför lite nytt tänk. I kombination med de som har mångårig erfarenhet, där träkänslan riktigt sitter i händerna, så blir det riktigt bra, avslutar Urban Stenevi.


Fakta

CEOS grundades 1926 i utkanten av Nässjö, av Carl-Oskar Karlsson. Under många år exporterade företaget trä till Afrika och var i grund och botten ett sågverk. Företaget har historiskt haft många storbolag som ägare och sommaren 2000 flyttade man till Forserum. CEOS ägs sedan 2006 av norska Treschow-Fritzøe. CEOS i Forserum är den största enskilda platsen, där företagets huvudkontor och största lager (12000 kvadratmeter) finns. CEOS har även verksamhet i Norrköping och Skellefteå. 2010 förvärvade CEOS Göteborgsföretaget Interwood och 2013 förvärvades Stockholmsföretaget AB Sigvard Spångberg. Urban Stenevi är vd sedan 2009.