Cellwood 100 år – firar med öppet hus

Cellwood Machinery har lagt 100 framgångsrika år bakom sig. Stora utmaningar väntar för pappersindustrin, men Cellwood ser positivt på framtiden och då främst på den internationella marknaden.

Henrik Lefvert

Det är inte varje dag man ser en tändkulemotor stå och puttra, men på lördag 4 maj finns det möjlighet för alla Nässjöbor att besöka Cellwood Machinerys anrika lokaler (gamla jästfabriken) för att beskåda en sådan och mycket annat från dess hundraåriga historia.
– Vi vill att så många Nässjöbor som möjligt ska komma, säger Henrik Lefvert, vd Cellwood Machinery.

Historien om Cellwood Machinery tog sin början 1913 i Kristdala, under namnet AB Kristdala Motorfabrik. I begynnelsen sålde de tändkulemotorer, för att senare introducera en nyutvecklad skivkvarn för skogsindustrin. 1972 fick företaget sitt nuvarande namn och året därpå såldes den första dispergeringsanläggningen. Men vad är egentligen en dispergeringsanläggning?
– Det är en del av processen att göra massa av returpapper. Dispergatorn finfördelar smutspartiklar i det återvunna pappret så de inte syns i pappersmassan, säger Henrik Lefvert.

Med andra ord befinner sig Cellwood i en väldigt nischad bransch där mycket krut läggs på forskning och utveckling. Utöver dispergatorn tillverkar man pulprar (en maskin som tar tillvara på spillpapper från processen) och nyligen köpte man företaget Algas som tillverkar vattenreningsfilter, även det till pappersbruk.

Exporten har länge varit central i verksamheten då returpappersbruken främst finns utanför Sveriges gränser. Pappersförbrukningen i västvärlden minskar så framtiden finns främst i andra delar av världen – inte minst i Kina.
– Vi har ett säljkontor i Shanghai och fyra kineser anställda. De sista åren har hälften av vår omsättning varit i Kina. Vi har ungefär 550 maskiner i världen och av dem är 150 i Kina, säger Henrik Lefvert.

Men Cellwood har inte bara lanserat sina produkter på nya marknader. Även på den Europeiska marknaden, där pappersindustrin upplever en obeveklig nedgång, har Cellwood hittat vägar att utveckla försäljningen.
– Vi har sett att våra maskiner kan användas för andra applikationer. I Växjö har vi byggt en biogasanläggning och nyligen fått en ny order på en likadan från Norge.

Pappersmarknaden må vara på nedgång i Europa, men biogas är i allra högsta grad en uppåtgående trend – en följd av den ökade miljömedvetenheten. Cellwood bygger för framtiden, och kanske blir det ytterligare 100 framgångsrika år.


 

Öppet hus på Cellwood Machinery

Datum: Lördag 4 maj
Tid: Kl. 13.00-16.00
Plats: Cellwood Machinery, Storgatan 53, Nässjö
Vad: Upplev ett stycke historia när Cellwood Machinery visar upp utvecklingen från en liten garageverksamhet till ett internationellt företag med hundratals miljoner i omsättning. En höjdare är Cellwoods Forsknings- och teknologicenter, där en komplett pilotanläggning för pappersåtervinning finns för åskådan.