Ett jobb för en Aspergare

De är detaljorienterade, intelligenta och har ett brinnande intresse för IT. Campus I12 i Eksjö ger företag på höglandet en unik möjlighet att ta emot ett av deras snillen som praktikant.

20130528_campusi12

Aspergers syndrom må vara ett funktionshinder, men i många fall är det en stor tillgång. Det har Campus i12 i Eksjö tagit vara på och driver IT-spåret, ett Sverigeunikt utbildningsprojekt inom IT för unga vuxna med Aspergers syndrom.
– Så långt vi kan skräddarsyr vi kursen utefter vilka intressen studenterna har och vad arbetsmarknaden på det småländska höglandet behöver, säger Kjell Robertsson, lärare i projektet.

Bitte Dietz koordinerar projektet, och är idésprutan bakom hela upplägget.
– Jag arbetade tidigare inom socialtjänsten och träffade många ungdomar med Aspergers syndrom. Många var högbegåvade och inte sällan intresserade av IT, men jag hade aldrig något att erbjuda dem via mitt arbete. Jag tänkte att detta inte bara kan vara ett problem i Eksjö kommun, så jag fick utrymme att forska lite i frågan. Jag gick till Lisbeth Wennerholm, verksamhetschef på Campus I12 och jag föreslog för henne hur man kunde göra ett sådant här utbildningsprojekt. Jag tror att vi satt i 20 minuter innan hon sade: ”yes, vi kör”. Och sedan har vi fått jobba benhårt för att få tag på den här typen av kvalificerade lärare som Kjell till exempel, som gör ett fantastiskt jobb med ungdomarna, säger hon.

Fokus för kursen ligger framförallt på teknik, även om det finns en del inslag av design eftersom vissa har intresse av färg och form. IT-spåret innefattar tre moduler: teknikprogrammets IT-ämnen på gymnasienivå, drygt 30 högskolepoäng och slutligen praktik på ett företag.
– Det behöver inte vara en praktik där det ska utföras något på plats på företaget. I och med att det är IT det handlar om så går det att lösa mycket på plats på skolan. Om det finns företag som har något liggande på hyllan där de tänker ”det här behöver vi egentligen ha gjort men vi har inte tid” så är det perfekt. Det kan vara någon funktion på en hemsida som behöver lite programmering till exempel, säger Kjell Robertsson.

En betydande skillnad när man anställer personer med Aspergers syndrom är att de oftast inte är speciellt stora anhängare av fikaraster och småprat. Arbetsgivare bör inte bli oroade om de sitter 6 timmar i sträck på sitt kontor och programmerar – många gånger är det precis det de vill göra. Och flera av eleverna är riktiga snillen.
– En del studenter har påvisat stora kunskaper inom programmering, vilket ett företag blev varse vid ett studiebesök, säger Kjell Robertsson.

Att många med Aspergers syndrom har en förmåga utöver det vanliga är något som börjar bli alltmer känt inom IT-världen. Det tyska IT-företaget SAP gick nyligen ut med att de vill anställa hundratals personer med Aspergers syndrom, eftersom de ofta har en unik känsla för detaljer och är högintelligenta – egenskaper som är guld värda inom informationsteknologi.
– Under praktiken är eleverna två dagar i veckan på företaget och tre dagar i veckan på skolan, så när de kommer till skolan finns det en hel nördensemble som företaget kan plocka kunskap ur, säger Kjell Robertsson.

IT-spåret är ett projekt som alla tycks vinna på. Studenterna får en meningsfull aktivitet och inblick i arbetslivet, och företagen får tillgång till en sällsynt skicklig resurs.
– Om man tycker att praktiken har fungerat bra så har vi goda kontakter med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan och kan hjälpa till med en lönebidragsanställning tills man eventuellt ser att det fungerar så bra att man kan gå över till en vanlig anställning, avslutar Bitte Dietz.