Nässjö Näringsliv byggde broar till Italien

Nu ska Nässjö göra – ännu fler – affärer med Italien! Tisdagen den 11 september fick Nässjö Näringsliv finbesök av en italiensk delegation under ledning av Italiens ambassadör Mario Cospito. På programmet stod älggryta, logistik och speeddating.

Nässjö Näringsliv byggde broar med ItalienKommunalrådet Anci Magnusson och kommundirektör KG Bartoll välkomnade i kommunhuset.

Nässjö Näringsliv byggde broar med ItalienDet här var ambassadör Mario Cospitos andra besök i Nässjö på kort tid – men första gången som han presentades med en Nässjömugg i emalj.

Nässjö Näringsliv byggde broar med ItalienPeter Rundgren och Oskar Samuelsson från Schenker i Göteborg respektive Nässjö speeddejtade med Mr. Corrado Cipollini, Trade Commissioner, Italian Trade Agency in the Scandinavian Area.

Nässjö Näringsliv byggde broar med ItalienLogistikföretaget Noces VD Francesco Radano är motorn i det Nässjö-Italienska nätverket. Här tillsammans med Andreas Hagejärd, Lagerservice.

Nässjö Näringsliv byggde broar med ItalienItaliens ambassadör Mario Cospito och Infraservices Sofia Lind.

Nässjö Näringsliv byggde broar med ItalienMats Andersson, Forserum Safety Glass och Italienska handelskammarens generalsekreterare Giovanni Brandimarti.

Nässjö Näringsliv byggde broar med ItalienMassimo Basile, Leonardo Aerospace Defence and Security, Claes Johansson Nässjö Näringsliv och Martin Heumann Bauer, Business Sweden Stockholm.

Nässjö Näringsliv byggde broar med ItalienJysks höglager imponerade på deltagarna.

De anlände förstås med tåg till Nässjö station, där Nässjö Näringslivs VD Claes Johansson tog emot på perrongen. Den tolv man starka delegationen bestod bland annat av Mario Cospito, Italiens ambassadör i Sverige, Giovanni Brandimarti som är generalsekreterare för Italienska handelskammaren samt Corrado Cipollini som är handelskommissionär vid den italienska handelsbyrån ICE.

Bland de italienska gästerna märktes också Francesco Radano som är VD för logistikföretaget Noce och en av drivkrafterna bakom det Nässjö-italienska utbytet, Lorenzo Medici som är nordisk regionchef för logistikföretaget CMC samt Massimo Basile som är försäljningschef för Leonardo Aerospace Defence and Security. Alla var de laddade för en intensiv dag i Nässjö.

”Ett annat Småland”

Kommunalrådet Anci Magnusson och kommundirektör KG Bartoll stod för det officiella välkomnandet i Nässjö Rådhus där delegaterna fick en snabb introduktion till kommunen och platsvarumärket Nässjö – Ett annat Småland. Därefter väntade en småländskt inspirerad lunch med älggryta och ostkaka på Hotell Högland, speeddating med Nässjöföretagen samt ett besök på Jysks lager och en guidad rundtur i Nässjö Logistic Park.

Dialogen mellan Nässjö och Italien har pågått under en tid.

–Det här är faktiskt andra gången på kort tid som jag har nöjet att få besöka Nässjö, berättade ambassadör Mario Cospito som gästade Prysmian Draka så sent som i maj.

–Och i dag är vi här med hela ”Team Italy”! Nässjö har ett strategiskt viktigt läge och Nässjö Logistic Park är naturligtvis extra spännande. Vi är intresserade av att bygga upp en relation som företagen i de båda länderna kan ha ömsesidig nytta av, sade ambassadör Cospito.

Affärer på plats

Nässjö Näringslivs VD Claes Johansson konstaterade att samarbetet har potential på många sätt:

–Nässjö skulle till exempel kunna bli en nordisk logistisk samarbetspartner till italienska företag, samtidigt som svenska företag skulle kunna knyta kontakter för export av sina produkter och tjänster till Italien.

Faktum är att det redan i dag finns väletablerade affärskontakter mellan Nässjö och italienska företag. Nässjöföretaget Infraservice har ett samarbete med CMC och Lagerservice erbjuder sina tjänster till teknikföretaget OLI Vibra. Schenker Logistics i Nässjö servar Pirelli och sedan ska vi förstås inte glömma Draka Kabel som ingår i globala italienskägda Prysmian Group. Samtliga av dessa Nässjöföretag fanns på plats, liksom representanter för Forserum Safety Glass, Jysk, Expodul och Höglandslogistik.

Kompetens och affärssinne

Att Business Sweden hade valt att närvara med representanter från både riks- och region i form av Tommy Eriksson och Martin Heumann Bauer sade någonting om den uppskattade potentialen.

–Det här är ett beundransvärt initiativ som verkligen inte hör till vardagligheterna. Våra kommuner står inför utmaningen att bli mer internationella och då är ett sådant här utbyte klockrent, konstaterade Tommy Eriksson på Business Sweden Region Jönköping som stod redo att gå in och stötta nya initiativ.

Men man undrar förstås hur det kommer sig att Nässjö och Italien har fått upp ögonen för varandra? Spindeln i nätverket är logistikföretaget Noces VD Francesco Radano som kom till Sverige som ingenjör och började en forskningsutbildning på KTH.

–Jag började forska inom järnvägstransporter – och då är det svårt att bortse från Nässjö. Jag gillade det jag såg. Här finns järnvägs- och logistikkompetens men också kundfokus. Nässjö är bra på att göra affärer av sin kompetens. Därför kändes det naturligt att koppla samman Nässjö med mitt italienska nätverk.

Sagt under dagen

– De flesta tillverkarna av maskinell utrustning för glasbearbetning finns i Italien. Det finns också ett flertal intressanta glastillverkare som vi gärna skulle vilja komma i kontakt med. Från vår sida finns det alltså ett intresse av att knyta nya kontakter med leverantörer. Men vi har självklart också produkter som vi gärna skulle vilja exportera – till exempel vårt Privacy-glas som vi tror mycket på, sade Mats Andersson, affärsutvecklare, på Forserum Safety Glass.

– Jag är nyfiken på Nässjös potential och det strategiskt viktiga läget med goda kopplingar till de övriga nordiska länderna. Stockholm är visserligen ett stort nav men ibland kan det ligga affärsfördelar i andra alternativ. Om jag sedan skulle få en fråga från ett italienskt företag så vet jag vilka olika möjligheter som finns, sade Giovanni Brandimarti, generalsekreterare för Italienska handelskammaren.

– Vi är mycket intresserade av att nätverka och knyta kontakter med svensk industri, också på lokal nivå. Leonardo har även en del samarbeten med svenska företag redan i dag, inte minst Saab, sade Massimo Basile, försäljningschef, Leonardo Aerospace Defence and Security