Second hand i Almenäs ger hopp i Kenya

På lördag öppnar Källan, en second hand-butik med hjärta för Afrika – och ett stort utbud.
20131127_kallan
Maria Bernhardsson och medarbetare på Källan.

Second hand har blivit något av en livsstil bland många. Vintagekläder och retromöbler är heta som gratäng, kanske tack vare ökad medvetenhet kring hållbar utveckling och miljöfrågor. Källan, Nässjös senaste tillskott till second hand-marknaden, bidrar förvisso till miljötänket, men det är bistånd som är huvudfokus. Som en del av New Life Mission stöder de arbetet för utsatta människor i Kenya.
– Bland annat finns en hjälpverksamhet för massajflickor som riskerar att bli omskurna eller bortgifta. Grundtanken med butiken är att de som lämnar grejer hos oss ska känna att de blir till nytta, säger Bo Lindgren, biträdande föreståndare av butiken.

En del av överskottet kommer att gå till bistånd lokalt, för även i Nässjö finns stora behov. Själva butiken inryms i det gamla tobaksmonopolet, en stor lokal med utrymme för ett ordentligt utbud. Maria Bernhardsson är föreståndare och ser butiken lika mycket som en mötesplats som ett handelsforum.
– Folk ska känna gemenskap här. Man behöver inte handla, man kan ta en kopp kaffe och bara umgås, säger hon.

Redan innan butiken har öppnat märks gemenskapen av: inte mindre än 22 frivilliga (i ett stort åldersspann) är involverade i att få igång och driva verksamheten. Och marknaden för second hand-shopping är långt ifrån mättad i Nässjö.
– Nässjö har få second hand-butiker jämfört med liknande orter. Vi tror att det kommer mycket folk, säger Bo Lindgren.

Till en början kommer Källan att hålla öppet på onsdagar 16-19, torsdagar 10-14 och lördagar 10-14. Cafét är öppet på torsdagar och lördagar. Butiken är öppen för avlämning måndag-lördag kl. 10-14.

>>Läs mer om organisationen New Life Mission