Sökrekord till lokförarutbildning

Liksom tidigare år lockar lokföryrket många och årets ansökningsomgång är inget undantag. Nässjöakademins ettåriga yrkeshögskoleutbildning till lokförare slår alla rekord med över 200 sökande till 20 platser.

Sökrekord till lokförarutbildningPetra Thorsén, tidigare studerande på Nässjöakademin, numera lokförare hos Green Cargo i Nässjö.

Sökrekord till lokförarutbildningLars-Åke Hedman, utbildningsledare på Nässjöakademin.

– Vi är glada över det stora intresset men inte förvånade, säger Lars-Åke Hedman, utbildningsledare på Nässjöakademin, och fortsätter:

– Det är fjärde gången vi erbjuder utbildningen och för varje år har söktrycket ökat. Att gensvaret är så stort visar att vår lokförarutbildning står sig bra i konkurrensen mot liknande utbildningar i landet. I år är en fjärdedel kvinnliga sökanden, även det rekordmånga, vilket vi tycker är extra roligt. Traditionellt har yrket varit mansdominerat men den bilden håller på att förändras. Vi har jobbat aktivt för att locka kvinnor till yrket.

Stort behov av lokförare

Fortfarande är behovet av lokförare stort och väntas öka på grund av stora pensionsavgångar de närmaste åren. Det finns gott om lediga jobb i branschen och de lokförare som nu utbildar sig har en ljus framtid i sikte.

– Våra nuvarande studeranden som tar examen i december har redan börjat få jobberbjudanden och jag är säker på att alla som vill kommer ha ett jobb när utbildningen är klar, avslutar Lars-Åke.