200 elever fick besöka Nässjöföretag på Teknikcollegedagen

Nässjö Plåtprodukter, Draka Kabel och JSC IT-partner fick under torsdagen besök av 200 elever från teknikprogram på Höglandet. ”Vi vill visa att det här är en attraktiv region att arbeta i”, säger Sofie Kalén, JSC.
Sofie Kalén, JSC IT-partner, guidar elever från Teknikcollege på Höglandet.
Sofie Kalén, JSC IT-partner, guidar elever från Teknikcollege på Höglandet.

Cirka 200 förstaårselever på program inom Teknikcollege i Eksjö, Vetlanda och Nässjö gjorde under torsdagen studiebesök på tre Nässjöföretag under Teknikcollegedagen.
Ann-Marie Brandt, utbildningssamordnare för Teknikcollege Höglandet, anser att det är viktigt att tidigt ge elever en inblick i framtida arbetsmöjligheter:
– Ett av syftena är att eleverna som har valt sina program inom Teknikcollege ska känna att de har gjort ett fantastiskt bra val, ett val som öppnar upp alla möjliga fina jobbmöjligheter. Genom de här studiebesöken visar man upp olika yrkeskategorier som alla tangerar och är teknik, men som är så väldigt olika, säger hon.

Teknikcollege är en certifiering för teknikorienterade program på gymnasienivå. Frida Andersson, operativt verksamhetsansvarig vid Teknikcollege Sverige, ser styrkan i att företagen engagerar sig i eleverna:
– Eleverna ser direkt att de är eftertraktade på arbetsmarknaden och företagen samverkar här för att de är måna om att eleverna får en så bra utbildning som möjligt för att senare kunna jobba inom de företagen, säger hon.

Studiebesöken ägde rum på Nässjö Plåtprodukter, Draka Kabel och JSC IT-Partner, tre mycket olika företag, men alla med teknik som gemensam nämnare. Sofie Kalén hade uppdraget att berätta om JSC och att ge eleverna en rundvandring i deras nya lokaler.
– Det är viktigt för oss att visa att man kan jobba kvar i kommunen, att det finns intressanta jobb, och även att locka framtida arbetskraft till JSC, visa att det här är en attraktiv region att arbeta i, säger hon.

Dagen inleddes och avslutades på Brinellgymnasiet, som turas om med Eksjö och Vetlanda om att stå som värd för den årliga Teknikcollegedagen. Marita Svensson, utvecklingsledare på Brinellgymnasiet, sammanfattar dagen:
– Vi på Brinellgymnasiet vill tacka alla företag och övriga inblandade som gjorde dagen möjlig genom sitt stora engagemang. Jag är övertygad om att våra besökare haft en intressant och givande dag. Ett extra stort tack till Callo Sintermetall AB och Draka Kabel som gav två elever lovjobb under en vecka.