Ett 60-tal personer kom för att se och lyssna på det senaste inom 3D-teknologin under torsdagen 19 mars. Pär Nobring från r.a.p.s. i Landskrona var huvudtalare och gav en exposé över de olika teknikerna som finns tillgängliga. Enligt internationella bedömare kommer 3D-teknologin att ta cirka 2 procent av den tillverkande industrin på sikt, berättade Nobring.
Kenny Johansson på ACRON i Anderstorp, visade exempel på vad man kan åstadkomma med 3D-teknologin. Bland annat har de tillverkat en modell av en jättelik gasturbin som Siemens har med sig på sina mässor jorden över.
Samuel Bervebrink på GeJi Industri AB berättade hur man använder 3D-tekniken som ett sätt att åstadkomma prototyper inför masstillverkning – bland annat för att välja bästa detaljutformning till ljuddämpande ventilationsrör. Sten Farre på Swerea avslutade 3D-delen av seminariet med att ge en bild av teknikens utveckling i Sverige och globalt. Sverige ligger ett antal år efter exempelvis Tyskland, konstaterade Farre.
Senare fick åhörarna en lektion i strategisk affärsplanering och förändringsarbete. Jonas Netterström, koncernchef på Elajo, inspirerade publiken med sina erfarenheter som framgångsrik VD för ett antal namnkunniga bolag (bland annat Stiga och Skaga). Han betonade vikten av att som ledare sätta sig in i verksamheten på medarbetarnivå och att få ordning och reda i bolaget innan man siktar på att växa. Vinst före omsättning var en nyckelaspekt i sammanhanget.
Nässjö Näringsliv AB informerade om Industriinkubatorn – en satsning som innebär att företagare får tillgång till en kostnadsfri industrilokal i tre månader, samt coach och mentor. Även ”Spinoutprocessen” togs upp, det vill säga ett företags sätt att lansera nya idéer i form av avknoppade bolag. Detta vidareutvecklade sedermera Gustav Österström och Fredrik Göransson från Science Park, som djupdök i konceptet Innovation Runway – ”från idéer i byrålådan till nya företag”.
Konferencier för arrangemanget var Werner Hilliges från Almi, som bland annat hade glädjen att meddela att Almi fått klartecken med checkar på sammanlagt 4,5 miljoner kronor för 2015. Stora möjligheter för Smålandsföretagen, med andra ord.