Under två dagar – igår och idag – fylls Anderstorp Raceway av tusentals besökare till Affärsracet, en omfattande satsning där tunga talare – däribland förre statsminister Fredrik Reinfeldt – ger inspiration och kunskap till besökare från hela landet. Cirka 300 utställare samlas på området, bland dem ett antal från utlandet. På scenen under onsdagen var Malou von Sivers moderator och såväl Ålands näringsminister Fredrik Karlström som Skandias hållbarhetschef Lena Hök fanns bland talarna.
Carola Öberg, projektledare för Affärsracet, berättade att man förra året hade 6000 besökare på två dagar.
– Det är viktigt för regionens framtid och tillväxt, att kraftsamla våra företag till det här mötesforumet. Just för att man ska stärka nätverk, bygga nya, lyfta blicken och få lite inspiration, kanske överraskas och utmanas att hitta nya, innovativa vägar för framtiden – att växa, sade hon.
Reinfeldt hyllade Sverige
Och visst inspirerades besökarna. Fredrik Reinfeldt talade på temat ”Sverige är fantastiskt – att göra affärer i förändring”. Anförandet var verkligen en hyllning av Sverige: ett land där det är lätt att driva företag, tack vare närmast obefintlig korruption, total yttrandefrihet, och även förmånliga skatter – det sistnämnda, menade Reinfeldt, som en direkt följd av Alliansens politik. Talet var egentligen en utläggning om varför man i Sverige bör satsa på att bli företagare. Inte minst propagerade han starkt för frihandel som en absolut nödvändighet för att det svenska näringslivet ska fungera.
– Ju mer bra regler för frihandel vi har, desto bättre går det för små länder, sade han och syftade på att Sverige är för litet för att det ska finnas en tillräckligt stor inhemsk marknad.
Därför kan det låta fint att tala om att säkra arbetstillfällen på hemmaplan, men i praktiken slår det tillbaka på oss själva, menade Reinfeldt.
– Akta er för dem som håller brandtal om att de ska hålla all konkurrens borta för att rädda jobben, för det gör de inte. De sänker de svenska förutsättningarna att sälja i andra länder, sade han.
Han stod fast vid sin tidigare linje att Sverige långsiktigt tjänar på att vara ett land som är öppet mot omvärlden och välkomnar invandrare.
– Det gör Sverige starkare, utvecklar oss som samhälle, det skapar historier, berättelser, kontakter som är gränsöverskridande i det här landet när andra länder hotar förtvina, sade han.
Bjöd på sig själv
Reinfeldt talade om många av de globala frågorna och lade fram det faktum att 7 miljarder människor ska bli 9 miljarder inom en snar framtid, och att vi får en växande medelklass globalt. Det innebär en större marknad, men också tuffare konkurrens. Mest underhållande blev Reinfeldt när han tog upp den smått klassiska intervjun där han ställt sig positiv till möjligheten för människor att arbeta tills de är 75, och hur hans uttalande misstolkades som ett påbud. Reportern gick efter intervjun med Reinfeldt till en man som arbetade nere i en grop vid ett vägarbete och sade ”statsministern tycker att vi ska jobba tills vi är 75, vad tycker du om det?” Mannens reaktion var inte positiv och Reinfeldt framställdes som en knäppgök.
– Vad är problemet med det här tv-inslaget? Jo det är att alla förutsätter att han ska vara kvar i gropen till han blir 75. Det är ungefär som att på morgonen när du fyller år så kommer stegen ner så får du kliva upp, sade han.
För egen del firar Reinfeldt snart sin femtioårsdag och ger ut sin biografi med den optimistiska titeln ”Halvvägs” och ser det som en möjlighet att sadla om ”mitt i livet”. Han summerade sitt anförande med att Sverige just idag har rätt förutsättningar att lyckas – ”så länge ingen förstör det”.
Flera Nässjökopplingar
Ett antal workshops hålls under de två dagarna. En av talarna under onsdagen var Margareta Carlsson, Atheragram Structura, som höll en workshop på temat ”Verktyg i ditt förändringsledarskap”, framförallt kopplat till kommunikation. En fullsatt sal bestående av främst ledningsgruppsrepresentanter fick lära sig bland annat om hur personliga olikheter kan påverka organisationen. Carlsson tyckte att Affärsracet var ett spännande initiativ.
– Överhuvudtaget tycker jag att det är viktigt att man är ute och rör sig och får nya intryck och träffar nya människor och får med sig lite input hem, oavsett i vilken position man är, som konsult, som chef, som medarbetare, sade hon.
Pelle Adelsfeld från JSC It-partner var på plats för att knyta nya kontakter.
– Oavsett vilken monter du tittar in i så ser du en verksamhet, du ser huvudprocesser, du ser delprocesser. Från mitt perspektiv så tänker jag utifrån ett modernt IT-stöd, hur IT kan hjälpa till i en process och göra det lite mera kostnadseffektivt, lite smartare, mer flexibelt och mobilt och så vidare. Så man får massor av idéer när man går runt här, sade han.
Målet med Affärsracet är att skapa en unik mötesplats för att stärka konkurrenskraft för företag och för regionen och bygger på en samverkan mellan näringslivet i Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo. En del bekanta namn för Nässjö Näringslivs nätverk fanns på plats som utställare, däribland Invid, EPAB, Reinholds Buss och Innovation 360 Group. Idag, torsdag, talar bland annat Magnus Penker på temat ”Hur innovation skapar möjligheter för småländska företagare”.