Raketer och robotfika på Teknikdagen

Femteklassare fick bygga raket och gå på GPS-jakt när Teknikdagen anordnades på Teknikcollege.

Torsdagen den 28 maj fick femteklassare från tre olika skolor i Nässjö prova på teknik i praktiken, när Brinellgymnasiet, Träcentrum och Nässjö Akademin anordnade Teknikdagen.
– Det är ett sätt att få jobba med sitt teknikämne. Vi har mycket mer resurser på Brinellgymnasiet än man har på grundskolan. Sedan är det också en inspiration för dem. Sverige behöver ingenjörer och då ska det börjas i tid för att skapa intresse, säger Marita Svensson, utvecklingsledare vid Brinellgymnasiet och projektledare för Teknikdagen.

Eleverna fick gå till fem olika stationer och testa på livefilmning framför en ”green screen”, skjuta upp en raket bestående av en petflaska med vatten och tryckluft, gå på GPS-jakt, bygga 3D-modeller av sugrör och, inte minst, bli serverade fika av en robot. Vid samtliga stationer förklarades vetenskapen bakom de olika momenten. Femteklassaren Tim Greek var speciellt förtjust i raketuppskjutningen, som dessutom var en tävling mellan olika lag i klasserna. Självförtroendet var på topp när tävlingen var igång.
– Vi vinner tror jag. Man måste ju tro på sig själv, skrattade han.

Det är första gången som Teknikdagen anordnas, och man siktar på att göra det tillett återkommande arrangemang.