ACO Nordic till Nässjö

Schenker Logistics i Nässjö tar över ACO Nordics lager och logistikhantering – nya jobb till Nässjö.

Thomas Mark Bøgeskov, Bengt Sjöberg, Paula Bussman

ACO Nordic, en markant aktör inom VA och VVS-produkter, förlägger sitt centrallager för den nordiska marknaden hos Schenker Logistics i Nässjö. ACO Nordic är en del av tyskägda ACO Group med 4000 medarbetare i 42 länder. Supply Chain Director Thomas Mark Bøgeskov, tror att centraliseringen av logistiken kommer att leda till stora effektiviseringar.
– Vi har stora förväntningar på att det kommer ge synergieffekter. Hela ACO:s DNA genomsyras av decentralisering, men nu när vi på ACO Nordic tar ett steg mot centralisering hoppas vi det blir en modell som andra inom ACO Group kan följa efter, säger han.

I och med att ACO:s bransch har tydliga hög- och lågsäsonger, finns det god anledning att lägga ut logistiken på en extern aktör.
– Vi började i september att undersöka vem som skulle vara lämplig som logistikpartner. Schenker i Nässjö är vana att ta hand om olika saker som inte är ”box in box out”, det vill säga avvikande gods. Vi har allt mellan små paket till flera ton tunga produkter. Det var därför vi valde Nässjö, det är en bra partner för oss, säger han.

Den största delen av produkterna kommer från Tyskland och Tjeckien. För den nordiska marknaden kommer allting att gå via Nässjö istället för att skickas till olika lager i de respektive länderna. Det blir snabbare kontaktytor med leverantörerna och säljarna får mer tid att syssla med sin kärnverksamhet. För att allt ska fungera smidigt håller man på att implementera ett helt nytt gemensamt affärssystem i de nordiska länderna.

För Schenkers del innebär överenskommelsen tre-fyra nya arbetstillfällen, redan nu när distributionen till Sverige tagits över.
– Sedan vet vi inte hur mycket ytterligare det blir när vi kopplar på Norge, Finland och Danmark, säger Bengt Sjöberg, operation manager på Schenker Logistics i Nässjö.

Norge och Finland kommer under året att fasa ut sina lager för att tas över av Nässjölagret. Tidigare sköttes ACO:s logistik för Sverige ifrån Göteborg. Paula Bussman är del av ACO:s logistikgrupp i Sverige.
– En av fördelarna med att flytta ut lagret är att vi i logistikgruppen kan fokusera på förbättringar. Det är ingen som har gjort tidigare, vi har inte haft den tiden, vi har bara känt att ”vi borde förbättra det här och det här”. Nu finns den möjligheten, säger hon.

ACO Nordic kommer att utnyttja en yta på drygt 5200 kvadratmeter hos Schenker Logistics, varav drygt 2000 kvadratmeter inomhus.