Baroquus sadelmakeri – drömbutik för hästintresserade

Ny sadelmakare öppnar på Rådhusgatan – design och hantverk för ryttare.

20150116_baroquus

På måndag 19 januari öppnar en butik på Rådhusgatan som kan få munnen att vattnas hos hästintresserade. Baroquus – en lek med orden ”barock” och det latinska namnet för häst, ”equus” – är en hantverksinriktad butik som drivs av Margona Saari.
– Jag stoppar om sadlar och lagar såväl sadlar som klockarmband och väskor. Och så har jag en del produkter själv. Jag har tagit fasta på utsmyckning, att designen ska vara väluttänkt, säger hon.

Denna prydnadshäst är Margona Saaris mycket populära skapelse - snart ska den patentskyddas.
Denna prydnadshäst är Margona Saaris mycket populära skapelse – snart ska den patentskyddas.

Med en förkärlek för barock stil och gediget hantverk riktar hon in sig på ”hästfolk”. Omstoppning av sadlar kommer att vara en stor del i verksamheten. Hon tillverkar även sadlar själv, gärna inspirerade av just barock stil.
– Det går att specialbeställa, jag gör väskor och halsband också bland annat.

Det är ett imponerande utbud av produkter som finns i butiken, omsorgsfullt handgjorda av butiksägaren själv. Och verktygen som används är en hel vetenskap: halvmånekniv och ”likben” hör till favoriterna. Och inte minst sylen.
– Man växer ihop med sin syl och blir helt förtvivlad när den dör, säger hon.

Men det är inte bara prylarna som intresserar Margona Saari. Som ridlärare och ridkonstexpert föreläser och undervisar hon gärna. Hon är relativt ny i Nässjö men har sedan tidigare ett antal elever och kunder i olika delar av landet. Och hon gillar att inspirera till att testa nya saker.
– Jag vill gärna slå ett slag för att rida damsadel. Man tror ofta att det är svårare än att rida vanligt, men det är verkligen inte det, avslutar Margona Saari.