Bobergs Industribyggen expanderar med kraft

Många av företagen i Nässjö visar imponerande styrka. Bobergs Industribyggen i Forserum gör det med kraft. Man bygger ställverk och tar hem den ena prestigeordern efter den andra. Till exempel i Lund där det gigantiska EU-finansierade ESS-projektet har startat.

20150428_bobergs

Många av Forserums företag skördar den ena industriella framgången efter den andra. Bobergs Industribyggen är inget undantag. Deras kompetens i frågan om producera byggnader för ställverk är mycket efterfrågad. Man har fullt upp att göra hela året. Bobergs räknar nu på jobb för 2016.

Företaget har uppdrag över hela Sverige. Nyligen har man varit igång och producerat ställverksbyggnader till det gigantiska EU-finansierade ESS-projektet i Lund som byggs upp under de närmaste tio åren. ESS blir världens starkaste neutronkälla och kommer att ha instrument som kan göra världsunika saker. ESS är en materialforskningsanläggning som kommer att användas av mellan 2 000 och 3 000 forskare från hela världen. I sanning ett rejält prestigeuppdrag för Bobergs Industribyggen att vara med i detta sammanhang. Men företaget har flera prestigeuppdrag och gör jobb åt Vattenfall, Siemens och andra världskända aktörer.

VD Rikard Boberg gläds tillsammans med sin far Rolf över framgångarna. Uppdragen betyder att man nu förvärvat en 1 800 kvm stor industribyggnad i Forserum som man anpassar på lämpligt sätt. De nuvarande lokalerna på Sörbyvägen lämnar man förmodligen framåt hösten.

Under senare tid har företaget investerat närmare 6 miljoner kr för att öka effektiviteten i verksamheten. Bland annat genom inköp av ett specialfordon som har de egenskaper man behöver.

Småländsk klurighet och kreativitet har under årens lopp skördat betydande framgångar. Bobergs koncept kring ställverksbyggnation går ut på att man gör nästan allt färdigt inomhus. Formarna produceras på hemmaplan, armeringen är färdig och förberedd. Man ställer upp formen, gjuter, armerar, sätter dit väggar och tak och det hela kan vara färdigt på tre-fyra dagar.
– Det går väldigt snabbt och det är väl en av anledningarna till våra framgångar förklarar Rikard och Rolf Boberg.

Bobergs bygg

Rolf Boberg grundade Bobergs Bygg som initialt var ett ”vanligt” byggföretag med olika uppdrag. Numera har Bobergs Bygg i huvudsak mest jobb åt industribyggnadsbolaget. Därtill finns bolaget Bobergs fastigheter som också bidrar till att själva byggbolaget ingalunda är sysslolösa. Rolf Boberg ligger inte på latsidan. Han är också ordförande i Forserums hantverk- och industriförening. Rolf är mycket nöjd över både företagens och samhällets utveckling.
– Det är en yngre generation företagare på gång. De är driftiga. Vi har mycket bra samarbete mellan företagen. Här händer en massa positiva saker. Dessutom är det ju oerhört glädjande att den sista etappen på väg 40 mot Jönköping blev färdig. Det är bland det bästa som hänt, summerar Rolf Boberg.