Byggkompaniet får ny VD

Byggkompaniet har sedan den 1 mars ny VD. Det är Anna Arlbrandt, tidigare auktoriserad revisor, som har bytt bransch för att ta sig an uppdraget. Stora utmaningar möts med stark framtidstro.
Peter Karlsson lämnar över stafettpinnen till Anna Arlbrandt som Byggkompaniets VD.
Peter Karlsson lämnar över stafettpinnen till Anna Arlbrandt som Byggkompaniets VD.

Byggkompaniet har vuxit med nästan 40 procent under det senaste året, till stor del tack vare en fusion med Arn ab och utökad serviceverksamhet i Jönköping. Den nya storleken på företaget ställer krav på att göra förändringar på ledningsnivå, menar forne VD:n Peter Karlsson, som ”kliver tillbaka” för att bli platschef. In kommer Anna Arlbrandt, auktoriserad revisor som känner bolaget sedan tio år tillbaka. Hon är inte byggare, men har stenkoll på siffrorna. Rätt person på rätt plats, med andra ord.
– Jag känner bolaget sedan en tid tillbaka och har fått följa dem i med- och motgång men ändå aldrig fått vara med på riktigt. Jag har min ekonomiska bakgrund och hoppas att jag kan tillföra ganska mycket på den fronten, säger Anna Arlbrandt, nytillträdd VD.

Ny VD – ny glöd
Peter Karlsson har stort förtroende för Arlbrandt, som han tror kommer att bidra med ny energi och glöd in i bolaget.
– Det är en process att kliva tillbaka. Jag har varit den som alla har lyssnat på, nu ska jag sätta mig ner och lyssna själv – och det är jättenyttigt. För mig är det bra att få hålla på med projekt och kunder. Vi vet att Anna har väldigt stor kunskap, att hon har koll på ekonomin. Det blir en nytändning för alla, säger Peter Karlsson.

Konjunkturen påväg uppåt
Den senaste tidens stora tillväxt har inte bara varit en dans på rosor, men det finns en stabilitet i bolaget, menar Arlbrandt och Karlsson, som gör att man klarar en del upp- och nedgångar. Dessutom ser det ut som att konjunkturen är ordentligt på uppgång i Höglandsområdet.
– Det finns många projekt att räkna på. Det har lättat i Nässjö sista månaderna och det känns att Höglandsområdet betydligt mer optimistiska i sin framtidstro jämfört med innan, säger Peter Karlsson.

Anna Arlbrandt kliver in i ett stort bolag som har verksamhet såväl i Jönköping som i Nässjö. Det ställer särskilda krav på att hålla fartyget på rätt kurs.
– Den största utmaningen är att få lönsamhet i en ganska tuff bransch och göra det på ett modernt och klokt sätt som vi vill jobba på. Det är både för- och nackdelar med att vara många. Det rullar fort åt både det ena och andra hållet så det gäller att sysselsättning till den personal man har. Väldigt glädjande ser marknaden trevlig ut för tillfället, säger hon.

God stämning
Efter en vecka har nya VD:n hunnit bekanta sig med de flesta i bolaget, och noterar att man redan hunnit bygga upp en tydlig Byggkompaniet-kultur, mindre än ett år efter fusionen.
– Det som jag upplever är att det är en fantastiskt god stämning, oavsett vilket ben vår personal kommer ifrån från början. Det underlättar arbetet väldigt när alla känner att det är en bra och stabil arbetsplats, avslutar Anna Arlbrandt.