Cancern gav annan syn på livet

För två år sedan drabbades Malin Hellsund av cancer. Hennes hårda kamp har varit fylld av ångest – men erfarenheterna har mynnat ut i en större närvaro i nuet och närmare relationer. Idag driver hon insamlingsprojektet Nässjö mot cancer.

20161020_nassjomotcancer

Den 5 november äger galan Nässjö mot cancer rum för andra året i rad på Kulturhuset Pigalle i Nässjö. Malin Hellsund är initiativtagare och primus motor bakom insamlingsprojektet, där pengarna i år går till Cancerfonden. För bara två år sedan var dock hennes tankar fjärran en sådan satsning. Livet rullade på med familj, hus, hund, och ett företag tillsammans med vännen Anna. Men så upptäckte hon den, knölen i bröstet, som skulle bli orsaken till en lång resa genom behandlingar och ångest – men också till självkännedom och starkare relationer.

Förstod allvaret

Vid upptäckten av knölen begav hon sig till vårdcentralen. Där var man övertygade om att det bara var en svullen körtel, men skickade henne ändå på röntgen, mest för att, som man uttryckte det, ”stilla hennes oro”.
– Då visade det sig att de behövde ta en ny bild och ett ultraljud. Det kom in tre sköterskor och en läkare. De började mäta på någonting och jag förstod att de hade hittat något. Tårarna bara rann på mig. När jag låg där efteråt så hoppades jag att läkaren skulle säga att det inte behöver vara någon fara, men ingen sa någonting. När han till sist sade något så sade han ”det var bra att du kom”. Då förstod jag att det var allvarligt, säger Malin.

Hela upplevelsen var surrealistisk och Malin visste inte hur hon skulle ta det. Det kändes som att hon gick in i en bubbla.
– Där jag stod var det helt stilla, men allting bara fortsatte runtomkring mig i 180. Alla människor fortsatte sina liv, men jag hade stannat, säger Malin.

Hon ville vara öppen mot sina barn – då åtta och tolv år gamla – och satte sig i soffan med dem för att berätta.
– Jag ville vara öppen från början, för annars skulle de märka att jag var ledsen utan att veta vad det var, och bli oroliga. Vi var väldigt öppna hela tiden. Barnen reagerade på olika vis, vi är alla olika individer.

Efter diagnosen inleddes en tuff period av behandlingar. Man kunde snabbt konstatera att det var en elakartad tumör som hade hög tillväxtgrad och stor risk för spridning. Efter ytterligare undersökningar såg man att den inte hade spridit sig mer än lite till lymfsystemet.
– Det faktum att jag ”bara” hade bröstcancer och att det inte hade spridit sig var en lättnad, för då hade jag bara det att ta itu med. Då var det bara att fokusera på att bli frisk och jag gjorde allt i min makt för att hjälpa mig själv också.

Fokuserad
För att ge sin kropp bästa möjliga förutsättningar för att ta hand om cancern, började Malin sätta sig in i vilka födoämnen som kroppen behövde jobba hårt för att ta hand om. Hon uteslöt flera olika typer av mat så att kroppen kunde fokusera på det väsentliga – att ta strid mot cancern. Cellgifter, operation och strålbehandling följde och Malin befann sig alltjämt i något av en bubbla.
– Man är så fokuserad att bara ta sig igenom och det fanns inget annat än att ta sig igenom behandlingen. När jag såg ljuset i tunneln, då började tankarna få plats. Då kom det mycket i huvudet istället, hur ska jag klara det här? Och en rädsla för att det skulle komma tillbaka. Så resan har varit lång och jobbig och har tagit mycket energi, säger hon.

Blir en hypokondriker
Malin fick sin sista behandling i januari i år. Friskförklarad blir man inte, men för närvarande är Malin fri från tumörer. Oron är dock en ständig följeslagare, oron för att cancern ska återvända och att få börja om hela resan igen. Efter den långa kampen upplever Malin att hon är stresskänslig på ett helt annat sätt och hon har behövt arbeta med sig själv.
– Det är en del återbesök då man får kolla upp sig, sedan är det väldigt mycket att man får gå på symptom själv, och det är det som är så jobbigt. Så fort man känner någonting så är man livrädd och man blir som en hypokondriker nästan. Då kommer ångesten igen, ”nu har jag någonting här”. Man får lära sig att leva med det. Jag försöker att lägga ifrån mig den här ångestkänslan, att den får liksom ligga nere där så länge. Jag lever idag, jag känner mig pigg idag och det är den känslan jag försöker att hitta, men det är svårt ibland, säger hon.

Forskning räddar liv
Om Malin hade fått sin diagnos fem år tidigare kanske hon idag inte hade kunnat berätta om sina upplevelser. Nya former av behandlingar tas fram hela tiden och gör att fler har en större möjlighet att återgå till normala liv. Forskningen gör hela tiden framsteg, men är beroende av pengar. Nässjö mot cancer är med andra ord ett initiativ som i förlängningen räddar liv. Men inte bara insamlingen, utan även själva galan, har fått stor betydelse för människor. Många människor som besökte galan förra året, som själva varit direkt eller indirekt drabbade av cancer, uttryckte en stor tacksamhet för att få ta del av Malins erfarenheter.
– Jag känner att det här gör så himla gott för andra. Det tror jag är den största drivkraften idag, att få dela med mig till andra som känner att de behöver det. Det är så många som är drabbade, antingen direkt eller indirekt. Det blir en slags gemenskap och något starkt att man kan göra detta ihop.

Samtidigt som Malin gärna hade varit utan den ångest och oro som präglar en cancerdrabbad, har hon många goda erfarenheter med sig. Hon har kommit närmare sig själv och sina tankar och känslor – liksom sin familj. Hon känner också en större ödmjukhet inför livet.

Prioriteringar förändras
Malin har blivit något av en galjonsfigur för cancerdrabbade i Nässjö, men uppmärksamheten är idag inte lika viktig som den var förr. Hennes prioriteringar har förändrats.
–  Jag har något slags bekräftelsebehov och jag har tänkt att är det därför jag gör det här? Det är jag säker på nu, att det absolut inte är därför jag gör det. Allt det här runtom mig, det kan jag bjuda på men det är inte det som är grejen, säger hon.

Malins erfarenhet är dessvärre inte unik, men hon har fått tillgång till en plattform för att uttrycka tankar kring livet som cancerdrabbad – något som andra i hennes situation många gånger har känt sig uppmuntrade av.
– Det som jag vill skicka med till andra drabbade är att våga stanna upp och ta sig tid att läka. Jag tror att hur det än är så kommer alltid verkligheten ifatt en och det är viktigt för alla att acceptera sitt tillstånd för att kunna gå vidare, avslutar Malin Hellsund.


Galan Nässjö mot cancer äger rum lördagen den 5 november och berör ämnet ”glädjen i att leva för dagen”. Det är en dans-, teater- och musikföreställning där pengarna oavkortat går till Cancerfonden.