Succé för säker konferens i Nässjö

Toppkrafter från SJ, Green Cargo, Väg- och Transportforskningsinstitutet, Trafikverket, Transportstyrelsen med flera bidrog till att konferensen ”Det är väl ingen risk – vi kan väl chansa”? blev framgångsrik måndagen den 24 oktober i Nässjö. Nordic Infracenter arrangerade i nära samverkan också med Nässjöakademin och Nässjö Järnvägsutbildning.

20161027_ni

Konferensen om säkerhet och simulatorer på järnväg som genomfördes måndagen den 24 oktober i Nässjö gick som på räls. Den inleddes med en ångloksresa från Nässjö Resecentrum till konferensplatsen. En festlig inledning på en dag med ett ambitiöst program. ”Vi var fyllda av intryck och flera goda tankar från paletten av föredrag”, skrev SJ i ett tackmail dagen efter. Toppkrafter från SJ, Green Cargo, Transportstyrelsen, Trafikverket, Trainteam, MTO Säkerhet, Counton AB, Nässjöakademin, Nässjö kommun och Nässjö Järnvägsutbildning medverkade i ett program som knöts ihop av Nordic Infracenter i Nässjö.

Konferensen som samlade 100 deltagare hade den utmanande rubriken ”Det är väl ingen risk – vi kan väl chansa”?. Det framgick också i inbjudan att säkerhetskulturen ibland är åsidosatt på ett sätt som få av oss ens kunde drömma om.

Samtidigt fanns en positiv grundton eftersom syftet med dagen var att peka på förebyggande åtgärder. I Nässjö har man rustat sig väl då Nässjöakademin satsat på en tågsimulator i samverkan med Väg- och Transportforskningsinsitutet i Linköping. Just möjligheten att använda simulatorer för att kunna öva på oväntade situationer utgjorde en av poängerna med seminariet.
– Vi genomför nu vår andra utbildning för tågförare och nu har vi tillgång till en tågsimulatorer. De här eleverna har kommit in mycket snabbare och har fått en flygande start, konstaterade utbildingsledaren Lars Åke Hedman, som både talade vid seminariet och senare demonsterade simulatorn.

Demonstrerade gjorde också forskningschef Arne Nåbo från VTI som tillsammans med Tomas Rosberg och kolleger hade forslat den alldeles nya godstågssimulatorn till Nässjö för premiärvisning. 17 medverkande fanns på estraden på konferensanläggningen Träcentrum i ett tempostarkt och omväxlande program, där det också fanns hyggligt med utrymme för mingel och erfarenhetsutbyte.

>>Ta del av en färgstark skildring med många bilder (pdf)