De bevarar Bodafors kulturarv

Inredningsarkitekt Mikael Löfström och universitetslektor Leif Burman ligger bakom Stiftelsen Lehmanns verkstad. Som en del i projektet ”En kulturgata i Bodafors” driver de under två veckor kurser på Magasinsgatan i Bodafors.
Gröna Huset
Inredningsarkitekt Mikael Löfström tillsammans med döttrarna Benedikte och Franciska Gottlieb Löfström, som kommer att driva café Gröna Huset under två veckor.

”En kulturgata i Bodafors”. Det är arbetsnamnet på det projekt som Stiftelsen Lehmanns verkstad driver. Igår var det invigning av café Gröna huset på Magasinsgatan i Bodafors, som håller öppet under två veckor när en workshop och en intarsiakurs hålls på kulturgatan.
– Jag hoppas med projektet att vi ska kunna få ett intresse kring Bodafors igen, locka besökare till Bodafors, att få spiralen att snurra uppåt. Det är den långsiktiga idén, säger Leif Burman, snickarmästare och universitetslektor, som tillsammans med inredningsarkitekt/formgivare Mikael Löfström ligger bakom Stiftelsen Lehmanns verkstad.

Med medel från både EU och Nässjö kommun arbetar stiftelsen med en förstudie till projektet som ska ta vara på den möbel- och kulturhistoria som finns i Bodafors och då inte minst på just Magasinsgatan.
– Vi har en möbelsamling som vi vill ta hand om från Svenska Möbelfabrikerna, och kommer att ha en upplevelseverksamhet med utställningar, caféer, butiker och så vidare. Och så har vi en utbildningsdel där man ska kunna gå längre och kortare kurser, säger Mikael Löfström.

Ett par dussin elever kommer att gå utbildningen i Lehmanns verkstad under de kommande två veckorna och det är under denna period som caféet håller öppet. Nästa år hoppas man kunna hålla caféet öppet hela sommaren. Även workshopen och kursen nästgårds är även de öppna för nyfikna besökare.