De vill tänja på Nässjös smaklökar

Nya restaurangen Vita Amandi satsar på livsnjutarna och har redan fått strålande recensioner.
Vita Amandi har redan fullbokat flera kvällar i veckan.
Vita Amandi har redan fullbokat flera kvällar i veckan.

Vetlandasönerna Martin Göthe, Mikael Nordström och Marcus Fransman har flyttat till Nässjö för att leverera ”rustik, vällagad mat med inspiration från det franska köket” i den nya restaurangen Vita Amandi.
– Vi säljer en upplevelse. Det är häftigt att driva restaurang i en kyrka, speciellt mitt i ”bibelbältet”, säger Marcus Fransman.

Martin Göthe ser till att menyn är levande.
Martin Göthe ser till att menyn är levande.

Vita Amandi ligger i den forna Metodistkyrkan på Mariagatan, där den K-märkta altartavlan hänger kvar – sannolikt en helt unik miljö att för en restaurang. De tre ägarna har alla erfarenhet från restaurang- och krogbranschen och ville skapa ett koncept som de kan stå för.
– Det vi står för är kvalitet, vi är väldigt noggranna. Vi levererar inget som vi inte kan stå för och vi har extremt höga krav, säger Mikael Nordström.
– Vi vill ha en levande meny och mycket är säsongsbetonat, säger Martin Göthe som är restaurangens kock.

Från och med november ramlar exempelvis hjort in på menyn, och precis som de flesta råvarorna är köttet närproducerat och ekologiskt. Det som inte är lokalproducerat, däremot, är vin- och ölutbudet som av förståeliga skäl har internationell karaktär.
– Vi har en bra diversitet på smakprofil när det gäller viner, säger Mikael Nordström.
– Många småstäder är skadade av att koppla alkohol till fylla. Vi vill visa att det handlar om en smakupplevelse. Vi har cirka hundra ölsorter och jag försöker få folk att tänja lite på smaklökarna, säger Marcus Fransman, som är trions stora ölentusiast.

Marcus Fransman och Mikael Nordström i pubsektionen.
Marcus Fransman och Mikael Nordström i pubsektionen.

De har medvetet startat upp restaurangen utan att satsa på en stor mängd marknadsföring innan öppnandet. Snarare låter de produkten tala för sig själv.
– Så länge vi gör bra grejer som kommer folk hit. Det är en liten stad, folk pratar med varandra. Det är lätt att bli ivrig och satsa allt på ett kort med annonsering och grejer. Men om det blir överfullt första kvällen – hur kan då gästen få en bra upplevelse? Det är bättre med en långsam femtiolapp än en snabb tjuga, säger Mikael Nordström.

I slutet av november drar de igång julborden, ett klassiskt koncept men med ett nytt upplägg.
– Vi tänkte köra det som en fyrarätters måltid, att man börjar med sill, lax och ägg och sedan fortsätter med kallskuret och varmrätt följt av dessert, säger Martin Göthe.

Vita Amandi har redan fått strålande recensioner. Dinvinguide.se skrev nyligen ” Grattis Nässjö! Här har ni en krog att vara stolta över”. Det bådar gott inför julborden.