El-egant Nässjökvartett lyfter mässa

Vid Elfack, Nordens största mötesplats för hela elteknik-, elkraft- och belysningsbranschen, finns fyra vassa Nässjöföretag representerade.
Elfack
Samtliga Nässjöföretag samlades för en gruppbild hos Cubic. Från vänster: Frank Robertsson, Rutab, Tomas Hagwall, Draka Kabel, Anders Karlsved, Eldon, Reidar Persson, Cubic.

Elfack är en enorm tillställning. Bara det faktum att varje hotell i hela Göteborg är fullbokat tack vare evenemanget visar på den inverkan som mässan har på staden. Runt 30 000 besökare beräknas komma till mässan, där fyra Nässjöföretag finns representerade bland utställarna. Ett av dem är anrika Eldon, som satsar stort med egen bar på eftermiddagen och en ordentlig grupp medarbetare på plats.
– Det är ett lätt sätt att träffa kontakter som man inte annars träffar så ofta. Och så är det lite fler utländska företag som man får möjlighet att träffa, säger Anders Karlsved, Sverigechef Eldon.

Det märks att Eldon, som nyligen skrivit distributionsavtal med General Electric, har ett starkt varumärke i branschen. Många besöker deras montrar, en del för att kolla in deras uttagscentral ECO, en energibesparande produkt som kan anpassas till såväl bil som båt och camping. Produkten är ett samarbete mellan Eldon och Collectric, som också finns på plats och talar sig varma för samarbetet.

Ett stenkast från Eldons domäner bjuder danskägda Cubic på pølse från sitt perfekta läge nära några av sina största kunder. Även en och annan gammeldansk serveras.
– Det är ju en väldigt social kontakt vi får med våra samarbetspartners och vi träffar även nya potentiella kunder, säger Reidar Persson, vd för Cubic.

Cubic har under den senaste tiden fått några riktigt stora beställningar. Bland annat levererar de ställverk till Mall of Scandinavia, shoppingcentret som byggs vid Friends Arena i Stockholm.
– Något som vi dessutom är väldigt stolta över är Max IV-labbet i Lund, dit vi levererar ställverk eftersom de vill ha en säker strömförsörjning till sin atomforskning. Det är starka strömmar, det handlar om flera tusen Ampere, säger Reidar Persson.

På tal om starka strömmar är kabeltillverkaren Draka med och visar sina världsledande produkter. Sedan ett par år tillbaka är Draka Kabel en del av Prysmian Group, vilket är världens största kabeltillverkare med 20 000 anställda över hela världen. På mässan har man bland annat hängt upp hisskablar av det snitt som Draka levererat till 24 av världens 25 högsta torn(!).
– Hisskablar ska vara flexibla, platta och kunna rulla upp och ner. De får inte på något sätt strula, du vet ju vilka hastigheter de där hissarna åker i, säger Tomas Hagwall, affärsutvecklingschef på Draka Kabel.

Hos Draka kan man även se riktigt tjocka sjökablar av den typ man försörjer öar med ström från fastlandet. Tunga pjäser, med andra ord.

Snett mittemot Draka Kabel står Rutabs Frank Robertsson, affärsområdeschef grossist/installation, djupt försjunken i en konversation med besökare om företagets nya ”spisvakter” som med smart teknik ska se till att vi inte bränner ner huset vid matlagning. Precis som övriga Nässjöföretag verkar Rutabs monter välbesökt.
– Vi får väldigt mycket kontakter och mycket information tillbaka, nya projekt som vi kan jobba mot och titta på nya affärsmöjligheter. Det som vi försöker nischa in oss på är att ha hög fokus på att vara väldigt kompetenta inom de produktgrupper som vi verkar, säger han.

Elfack pågick hela förra veckan från måndag 13 till fredag 17 maj och drog framförallt besökare i form av installationstekniker och liknande.


Se bilder från mässan:

[nggallery id=63]