Eldon sätter ännu stora avtryck

”Mr Eldon” Gunnar Randholm fyller 90 år i höst. När Eldon såldes hade företaget 2500 anställda i tolv länder. Eldon sätter fortfarande betydande avtryck i Nässjö.

Gunnar Randholm, Eldons VD under en lång följd av år, närmar sig 90-årsdagen i höst. Han kan se tillbaka på en epok som en av Sveriges mest framstående industrimän. Det framgår inte minst av den intervju som vi gjorde med Gunnar i februari 2012 på NNAB-kontoret. Ett exempel är utmärkelsen Mekanprismat som delas ut till personer som gjort viktiga insatser för svensk industri.

Gunnar besökte oss då vi ville känna honom på pulsen och få fram faktaunderlag till den bok som Nässjö kommun kommer att ge ut inför 100-årsjubileét 2014. Enligt vad vi erfar skall boken finnas ute lagom till julhandeln 2013. Gunnar passade passade på att ge oss faktaunderlag till boken. Bland annat berättade han att Eldon hade 2 500 anställda i tolv länder när företaget såldes till EQT Partners 1999. I dag är Eldons verksamhet i Nässjö inte särskilt stor, men det är viktigt att förstå att företaget ändå har satt betydande avtryck. Ett flertal i dag verksamma företag i Nässjö har direkta eller indirekta kopplingar till Eldon.

Som några exempel kan nämnas Nässjö Plåtprodukter, Industrilås och Rutab. NPP startades av en kvartett herrar som alla tidigare arbetat på Eldon. Företaget finns fortfarande i det som en gång var Eldons lokaler. Industrilås byggdes upp av Klaus och Fredrik Mölzer, Klaus som på sin tid kom till Nässjö och arbetade på Eldon. I Rutabs inledningsskede var Ken Tapper, tidigare anställd på Eldon, med och drog igång en verksamhet som senare utvecklats med stor framgång av sonen Paul. Han startade även tillverkning av komponenter. Det finns flera goda exempel.

Tag gärna del av den spontana intervjun med Gunnar Randholm som genomförs av NNAB:s Marknadsdirektör Holger Jonasson.