Flera anställningar till NPP

Proaktivitet och ett mått av ”gambling” gav NPP (Nässjö Plåtprodukter) en stororder på 13 miljoner. Nu har de anställt ungdomar via flexibla lösningar från Arbetsförmedlingen.

Innan sommaren ringde NPP:s vd Peter Svensson till Hans Qvist på Arbetsförmedlingen och sade: ”första veckan efter semestern vill jag ha ett tiotal personer som vi kan intervjua på en speed date”. Arbetsförmedlingen levererade och flera av kandidaterna fick testa två veckors praktik på företaget. Fyra personer har nu anställts, samtidigt som fler är på väg in.

Bakgrunden till anställningarna är en storleverans av skåp till ett svenskt företag som levererar strömförsörjningssystem för telecom till områden med begränsad eller ingen tillgång till ett tillförlitligt elnät, i detta fall Nigeria. Kontakten med företaget togs för ett och ett halvt år sedan.
– Det var en del diskussioner och offerter och vi var med i prisbilden men det var svårt att få dem att komma hit, berättar NPP:s vd Peter Svensson.

NPP:s ledning tog därför ett avgörande beslut att på eget bevåg ta fram ett prototypskåp. En chansning, kan tyckas, i och med att kostnaderna för en sådan process snabbt springer iväg till 100 000 kronor, menar Peter Svensson.
– Sedan ringde vi upp dem och sade att vi hade ett skåp redo. Då fick vi hit en delegation och vi kom vidare i förhandlingarna. Vårt engagemang och proaktivitet lade grunden till denna affär, även om vi naturligtvis hade konkurrens från andra aktörer. Men ibland tror jag att man måste göra sådana här extraordinära saker för att lossa på knutar, säger Peter Svensson.

Beställningen gäller 1000 skåp och innebär en omsättning på 13 miljoner, vilket motsvarar 20 procent av NPP:s årsomsättning. Det innebär leveranser av skåp varje vecka fram till april, vilket kräver ny arbetskraft. Hans Qvist på Arbetsförmedlingen hjälpte NPP att ordna två veckors praktik för ett antal ungdomar, där båda parter fick möjlighet att känna efter om de lämpade sig för industriarbete. Majoriteten, fyra personer, har nu gått in i en visstidsanställning.
– Det är en anställning som löper till årsskiftet med stor möjlighet till förlängning. Med den begränsade arbetslivserfarenhet de har, har de gjort detta fantastiskt bra. För varje dag som går tar de mer och mer egna initiativ. Vi klarade exakt det antal som skulle levereras den första veckan och utan de här personerna hade det varit mycket jobbigare, säger Peter Svensson.

De fyra nyanställda har nära kontakt med handledare på golvet och får en god introduktion till arbetet – en nyckel till framgång.
– Det är skönt att ha någon som man kan fråga när man får problem, säger Simon Johansson, en av de nyanställda.

Thomas Rohdin är produktionschef på NPP och följer de nyanställda på nära håll.
– Vi hade några grundegenskaper som vi eftersökte. Det handlar ju om monteringsjobb, så det krävs en viss monteringsvana och att jobba med handverktyg. Att ha en praktisk ådra helt enkelt. Jag är jättenöjd, säger han.

Hans Qvist vid Arbetsförmedlingen är glad att insatsen har gett resultat.
– Så här kan man göra på många företag, att lägga upp en rekrytering med två veckors praktik. Det enda villkoret på företaget är att det måste finnas chans att det ska leda till jobb, säger han.

NPP har även varit med vid Arbetsförmedlingens satsning ”Jobbchansen” där företag har möjlighet att träffa potentiella medarbetare. Nu är nya praktikanter på väg in i företaget.
– Vi kommer att ha en line med en person från Iran, en från Honduras, en från Island och en från Småland – ingen svensk med andra, ord, skojar västgöten Thomas Rhodin.