Flexator pigg 60-åring

”Bara för att vi fyllt 60 år är vi inte påväg mot pensionen utan kör vidare i minst 60 år till”, sade Flexators vd Ola Adolfsson vid företagets jubileum.
Ola Adolfsson, vd Flexator
Ola Adolfsson, vd Flexator

Fredagen den 27 maj firade Flexator 60 årsjubileum med öppet hus i fabriken i Anneberg. Bland annat talade före detta bostadsminister Stefan Attefall och arkitekt Linda Camara från Tengbom. Dagen samlade cirka 100 gäster som fick se hur produktionen av framtidens bostäder går till.

Ola Adolfsson, VD Flexator, berättade att Flexator tar ansatsen i att ligga i frontlinjen som marknadsledare.
– Inom vissa områden behöver vi ligga före kundens behov, sade han.

Hållbarhet är ett ledord för Flexator som bygger mycket med trä – bra för miljön, ekonomiskt och socialt hållbart, berättade Ola Adolfsson, som även spanade mot framtiden. En stor trend just nu är digitalisering. Flexator projekterar med 3D-teknik, så kallad BIM-projektering (ByggInformationsModell). I framtiden kommer informationen att kunna överföras till robotar och även fysiska delar kunna göras med 3D-printing.
Flexator använder sig av en lösning – Flexators Tekniska Plattform (FTP) – där de dels möter kundens behov och ändå får upprepningseffekten i vissa moment.
– Kunden är oftast delaktig i val av färgsättning, ytskikt som mattor samt armaturer och liknande, sedan kan vi använda all vår kunskap i tidigare produktioner i utvecklingen av till exempel bjälklag, ledningar, bygg- och installationsmässiga lösningar.

Just nu är Flexator på väg att leverera ett toppresultat på cirka 20 miljoner kronor och man kommer fortsätta satsa i Anneberg och investera framåt under de närmaste 3-5 åren. Flexator består idag av ca 120 personer i Anneberg, 80 i Gråbo och 9 i Eslöv. Helheten leds från Anneberg. Företaget jobbar för att få en jämn produktion och också en uthållighet över tid. Man anställer löpande i en ambition att ha en jämn produktion, som även leder till god kvalitet mot kunderna.
– Vi tar även in praktikanter då och då för vi vet att vi långsiktigt är ett företag som är del i samhället, men också för att kunna rekrytera i framtiden. Bara för att vi fyllt 60 år är vi inte påväg mot pensionen utan nu kör vi vidare 60 år till minst, säger Ola Adolfsson.

Under jubileet talade arkitekt Linda Camara om arkitektens roll och vad som kännetecknar en god arkitekt. Hon betonade vikten av att kunna läsa av trender, att etablera ett bra samarbete mellan kunderna och producenten av huset. Camara tror att trenden går mot industriellt byggda hus, precis som är fallet med andra produkter som dörrar och fönster.
En viktigt del med industriellt effektivt byggande är flexibiliteten. Idag börjar det komma innovativa projekt, där samverkan sker i tidigt stadium mellan parterna och som leder till  effektiv produktion och bättre slutresultat med bättre arkitektur.
– Samverkan mellan alla aktörer inom byggbranschen är avgörande för billigare och bättre byggnader, sade Linda Camara.

Även Stefan Attefall tror på mer industrialisering av husbyggen. Det finns ett stort behov av byggande. Fram till 2025 behövs 700 000 bostäder – en prognos som gjordes innan flyktingströmmen. Det behövs små bostäder, förskolor och skolor. Det har påbörjats 50 000 bostäder redan nu.
– Mer, bättre och billigare, så vill politikerna att byggarna bygger, sammanfattade Stefan Attefall.

Fakta:
Flexator AB ingår i Nordic Modular Group AB som ägs av Nalka Invest AB. Flexator AB är sedan 60 år en av Sveriges marknadsledande tillverkare inom modulbyggda verksamhetslokaler. Skolor, förskolor, kontor, hotell, vård- och gruppboende är en del av produktutbudet. Läs mer på www.flexator.se