Flisby AB jubilerar – firar 50 i år

Mycket har hänt på 50 år och mycket är på gång. Just nu planerar Flisby AB sitt 50-årsjubileum och VD Rickard Hjälm utlovar festliga aktiviteter i alla deras butiker – och gratis sten.
Flisby AB
VD Rickard Hjälm

Det finns nog ingen siffra som täcker in så mycket sten som Flisby AB måste ha sålt under alla dessa år. Att starta företaget var minst sagt ett bra beslut som Jörgen Hansen tog. Då, 1966, var företaget ett cementgjuteri. I dagens personalrum hos butiken i Flisby stod cementblandare och i receptionen stod gjutmaskiner uppradade.
Det var fram till 1976 som man tillverkade sin egna sten. Därefter lades gjuteriet ner och man började satsa på att köpa och sälja sten.
– Även fast vi inte har kvar gjuteriet utformar vi fortfarande designen på en del av våra produkter. Vi köper även upp allt som vissa fabriker tillverkar, vilket ger oss helt unik sten, säger Rickard Hjälm, VD för Flisby AB.

Samma år som gjuteriet lades ner tog Johnny Hansen över. Så i år firar Flisby inte bara 50 år som företag utan även Johnny firar 40 år som ägare.

Ska firas 15 juni i Flisby

50-årsjubiléet kommer att firas i Flisbys samtliga butiker. I Göteborg, Malmö, Halmstad, Jönköping, och såklart, i Flisby, där även huvudkontoret är stationerat. Eftersom man inte vet vilken dag som företaget startades har man spridit ut firandet på olika lördagar, förutom i Flisby där jubiléet ska firas onsdagen den 15 juni.
– Under dagen kommer vi att bjuda på fika och aktiviteter för barn. Det kommer att finnas erbjudanden i butiken och vi kommer även att ge bort sten. Så alla som kommer får ta med sig gratis sten hem, oavsett om man handlar eller inte, säger Rickard Hjälm.

Rickard förklarar att det är lite av företagets ”grej” att ge bort gåvor vid arrangemang. Precis som deras katalog är lite av deras signum, som dessutom nyligen kom ut i ny upplaga.
– Katalogen är en viktig del i våran historia. Det var ju via den man fick reda på oss förr i tiden och ringde in för att beställa sten. Sedan är den en stor inspirationskälla för våra kunder då den innehåller bilder på riktiga kunders trädgårdar tillsammans med våra produkter, säger Rickard.

Stor bredd i företaget

Idag har Flisby AB över 1 000 stenprodukter. Detta för att man både utseende- och prismässigt ska kunna hitta det man söker.
– Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att det finns nog ingen annan i Sverige som har den samlade bilden av så mycket och så olika sorters sten på samma sätt som vi har. Vi besitter på en enorm kunskap och bredd. Om man skulle komma till oss och inte hitta vad man söker, har vi lite grann misslyckats tycker jag. Det ska inte kunna hända, säger Rickard.

Planer på etablering

Förutom 50-årsjubiléet planerar Flisby även för fler etableringar. Flera orter är intressanta, men i vilken eller vilka orter som man kommer att etablera sig i återstår att se.