Flokk stärker sin ställning genom förvärv av Profim

Den skandinaviska Flokk-koncernen förvärvar Profim, som har en försäljning strax över 1 miljard NOK, och stärker därmed sin ställning som en av de ledande aktörerna i Europa när det gäller kontorsstolar och möbler på arbetsplatsen.
Flokk stärker sin ställning genom förvärv av Profim
”Förvärvet gör oss till en konkurrenskraftig partner för återförsäljare av kontorsmöbler”, säger Flokks VD Lars I. Røiri | Foto: Flokk

 

Flokk-koncernen har tecknat avtal om att köpa det polska företaget Profim i en aktie för aktie-transaktion. Profim är för närvarande en av de ledande tillverkarna av kontorsmöbler i Centraleuropa. Företaget har haft en stark tillväxt under flera år med ökande marknadsandelar på huvudmarknaderna Tyskland och Polen.

– Flokk har som ambition att vara en ledande aktör inom kontorsmöbelbranschen, och med Profim som del av familjen stärker vi vår ställning på flera nyckelmarknader, säger Flokks VD Lars I. Røiri.

Ökat omsättningen med 50%

Under 2017 förvärvade Flokk de två svenska företagen Malmstolen och Offecct, samt den schweiziska marknadsledaren Giroflex. Dessa förvärv har ökat koncernens omsättning med cirka 50 % och samtliga nykomlingar har lämnat positiva bidrag till rörelseresultatet.

– Profim är ett utmärkt tillskott i vårt nätverk av starka regionala varumärken. Företaget kommer att stärka våra tillverknings- och inköpsprocesser genom att skapa ett starkt ekosystem tillsammans med våra befintliga anläggningar i Norge, Sverige och Västeuropa. Våra säljorganisationer och distributionsnätverk kommer att hållas åtskilda, men det finns anledning att kombinera en del administrativa funktioner, bekräftar Lars I. Røiri.

Närvaro i över 50 länder

Profim redovisade en försäljning på strax över 1 miljard NOK 2017. Cirka 1 700 anställda arbetar vid företagets produktionsanläggning i Turek.

– Profim är en mycket kompetent organisation och har en stark meritlista. Med vår kombinerade styrka ser vi möjlighet att utveckla varumärket Profim och stärka vår närvaro i Europa ytterligare, säger Røiri.

Profim har ett globalt försäljningsnätverk med 1 100 återförsäljare i 30 länder som betjänar både små och stora kunder. Efter sammanslagningen kommer Flokk-koncernen att ha närvaro i mer än 50 länder världen över.