Förstudie om Kulturgatan i Bodafors presenterades

Kulturgatan i Bodafors ska dra 30 000 besökare årligen – förhoppning om att öppna 2017.

20150318_kulturgata

Ett fyrtiotal personer var med på Träcentrum när Stiftelsen Lehmanns Verkstad under onsdagen presenterade sin vision om ”Kulturgatan” i Bodafors. Mikael Löfström och Leif Burman lade fram en förstudie som genomförts för att undersöka möjligheterna att skapa en kulturgata längs den anrika Magasinsgatan i Bodafors – plats för forna Svenska Möbelfabrikerna.

Förstudien omfattar såväl byggnadstekniska utredningar som marknadsundersökningar och en finansieringsplan. Tanken är att Kulturgata Bodafors ska bli ett besöksmål som på sikt ska dra 30 000 besökare årligen, lågt räknat. Där ska finnas designbutik, utställningar, café, bageri, utbildningar och evenemang. Till inspiration har man tittat på andra jämförbara turistmål, både i landet och internationellt. Bland annat har man fastnat för den finska orten Fiskars, som efter flytt av fabriker lyckades omdana tomma fastigheter till en upplevelse för turister.

Stiftelsen Lehmanns Verkstad ska själva inte stå för alla delar i konceptet utan välkomnar andra aktörer att bidra till att skapa en attraktiv Kulturgata i Bodafors. Förhoppningen är verksamheterna knutna till området ska öppna under 2017.