Han blickar ner på Nässjö från himlen

Bengt Ljunggren från Eksjö har fotat Nässjö från ovan och ger den 1 december ut en bok med bilder. ”Nässjö har fantastiskt mycket fina vinklar”, säger han.

20161123_grafica

Den 1 december kommer boken ”Nässjö lite grann från ovan” ut. Bakom boken står Bengt Ljunggren, som lagt ner hundratals timmar på att fotografera Nässjö från en fjärrstyrd helikopter.
– Jag gör det här för att det är så roligt. Jag har hållit på i tre år nu med flygfotografering och har känt länge att det är så roligt att få dela med mig av bilderna, säger Bengt Ljunggren.

ljunggren
Bengt Ljunggren

Förra året gjorde Ljunggren en liknande bok om Eksjö, som har tagits emot väl av såväl Eksjöbor som personer runt om i landet. Till skillnad från Eksjö har Nässjö kanske inte rykte om sig att vara ett stycke pittoresk skönhet, men Bengt Ljunggren tycker att arbetet med boken har gett honom nya perspektiv på järnvägsstaden.
– Nässjö har fantastiskt mycket fina vinklar med sjöarna och områdena runt stan. I den här boken har jag även varit ute i alla småorterna, som Bodafors, Forserum och Grimstorp. När man såg hur vackert Grimstorp ligger mellan sjöarna så fick jag en kick, ”wow, är det så här fint?”. Även centrala Nässjö är väldigt vackert sett uppifrån, jag har blivit väldigt positivt överraskad av att det är så fint som det är, säger han.

Nässjö nattetid
Nässjö nattetid

Inte minst järnvägsbanorna löper som en röd tråd genom Nässjö och ger staden dess karaktär, menar Ljunggren. Boken består av 135 bilder tagna i Nässjö kommun. Det är en renodlad fotobok, det vill säga ingen faktabok. Däremot finns korta kuriosatexter och beskrivningar av vad som syns på bilderna.
– Det är ett tidsdokument över stan som inte är gjort i småstäder tidigare egentligen. Så i det perspektivet är den här boken intressant även om femtio, hundra år. Det känns bra att ha bidragit till det.

De sista bilderna till boken tog Bengt Ljunggren strax innan Högsta förvaltningsdomstolen avgjorde att en kamera monterad på en drönare är att betrakta som en övervakningskamera. För närvarande råder alltså förbud mot att fotografera från en drönare, ett förbud som Bengt Ljunggren och många med honom hoppas kommer att hävas.
– Beroende på hur det blir med detta hoppas jag kunna göra en fotobok om Vetlanda också, avslutar Bengt Ljunggren.