Havsjö fokuserar på sina delikatesser

Havsjö Konferens och Fiske lägger ned konferensdelen. Istället väljer de att ägna all sin tid åt att producera delikatesser.

Helena och Jiri Holasek.

Det har varit ett par tuffa år för Havsjö Konferens. Trots att verksamheten ligger idylliskt i den småländska skogen, har beläggningen varit för låg. Därför har nu makarna Jiri och Helena Holasek valt att sluta ta emot gäster och satsa på sina delikatesser.
– Delikatesserna har länge varit den stora inkomstkällan, så beslutet om att ägna oss helt åt dessa har funnits med länge, säger Jiri.

Rökt regnbågslax – populär produkt

Jiri berättar att den mest sålda produkten är deras fisk.
– Vi odlar regnbågslax som vi sedan röker och säljer som den är eller i tunnbrödsrullar på marknader. Vi har kunder som åker flera mil bara för att köpa vår lax, säger Jiri.

Alla delikatesser som Helena och Jiri producerar kommer från naturens skafferi. Exempelvis plockar de björklöv och granskott, som sedan blir ingredienser i bland annat sylt och ”håning”.
– Vi brukar säga att temat för våra delikatesser är svenska smaker från skog och mark.

Prisbelönt björklikör

Helena och Jiri tillverkar även alkoholhaltiga drycker. Deras avec Jonas Bronck´s Spirit, som görs av björkens sav och löv, har fått uppmärksamhet både nationellt och internationellt.
–”Jonas Bronck´s Spirit” vann brons i en internationell tävling för vin och sprit för två år sedan. Samma år fanns den med i en cocktail som blev utnämnd till Sveriges godaste cocktail i tävlingen Årets Bartender, avslutar Jiri.