Hundratals elever träffade utbildare och arbetsgivare på Framtidsmässan

Den 21 mars arrangerades Framtidsmässan på Brinellgymnasiet. En chans för elever att träffa arbetsgivare och utbildningsanordnare för att inspireras och informeras inför framtida yrkesval.
Framtidsmässa Brinellgymnasiet
Framtidsmässa Brinellgymnasiet
Framtidsmässa Brinellgymnasiet
Framtidsmässa Brinellgymnasiet
Framtidsmässa Brinellgymnasiet
Framtidsmässa Brinellgymnasiet
Framtidsmässa Brinellgymnasiet
Framtidsmässa Brinellgymnasiet
Framtidsmässa Brinellgymnasiet
Framtidsmässa Brinellgymnasiet
Framtidsmässa Brinellgymnasiet

För andra året i rad är vi från Nässjö Näringsliv med och arrangerar Framtidsmässan på Brinellgymnasiet. Mässan har flera syften. Arbetsgivare och utbildningsanordnare ska få möjlighet att marknadsföra just sin utbildning eller verksamhet samt hitta framtida medarbetare. Elever och studerande ska få inspiration och information inför framtida yrkesval. Även allmänheten och arbetssökande ska få möjligheten att hitta jobb eller utbildning på mässan.

Huvudarrangör är Brinellgymnasiet och de andra medarrangörerna är Nässjö Lärcenter, Nässjö kommun och Arbetsförmedlingen.

– Det här är en rejäl satsning som vi gör tillsammans, säger Erik Nygårds, projektledare för mässan och affärsutvecklare vid Nässjö Näringsliv.

Högt tryck i mässalarna

I år fanns 72 utställare på plats, däribland representanter från olika gymnasieprogram, högskolor och universitet, organisationer och arbetsgivare samt UF-företag. Bland utställarna fanns kontorsmöbelsföretaget Lanab Officeline, som just nu bygger produktionslokaler på 7500 kvadratmeter i Nässjö och behöver rekrytera flera nya medarbetare.

–Vi kommer att anställa runt 10-15 personer när allt är färdigt, sade Torbjörn Fritz från Lanab. Då är det viktigt att visa att man finns och Framtidsmässan är ett forum där vi kan göra det.

– Det är många nyfikna ungdomar som kommit fram till vår monter, fyllde Kristoffer Wirlin i.

Ett annat företag som sökte medarbetare var Jysk i Nässjö.

– Vi söker personer till lager, administration och kundtjänst, sade Emil Östlin från Jysk och konstaterar att det är viktigt att synas och jobba med employer branding för att locka till sig nya medarbetare.

Ett nytt ansikte bland utställarna var Eldon Installation, som under förra året flyttade tillbaka till Nässjö efter några års sejour i Jönköping.

– Vi är här idag för att visa att vi är tillbaka i Nässjö! säger Charlotta Alnersson från Eldon Installation. Vi söker alltid nya medarbetare, men idag är vi framförallt här för att knyta kontakter.

Andra utställare som fanns på plats var Callo Sintermetall, Sandstedt El, Jönköping University, Nömmebergs Vårdhem, Träcentrum, Aspia, Industrilås, Draka Kabel, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Chalmers Tekniska Högskola, Nässjö Lärcenter, Uniflex, Astar, Nässjö Affärsverk, Seko, Lunds Tekniska Högskola och Handelsbanken.

Axel Schylström äntrade scenen med viktigt budskap

Under mässan arrangerades även flera föreläsningar. Bland annat kom artisten Axel Schylström, som tidigare varit med i Idol och Melodifestivalen. Han bjöd på en föreläsningsshow för gymnasieeleverna i årskurs två och för utställarna. År 2012 var han med om en allvarlig olycka där han klättrade på ett tåg och kom åt strömledningarna. Under mässan delade han med sig av de knep han använt sig av för att finna motivation och inre drivkraft. En show som bjöd på både skratt och allvar.

– Vi har fått väldigt positiv respons om Axels föredrag, säger Erik Nygårds. Han berörde många med sin historia. Som helhet är vi väldigt nöjda med dagen då det har skett många möten mellan unga, arbetssökande, arbetsgivare och utbildningsanordnare.