ICA i Malmbäck bygger ut – öppnar café

”Vi kommer att bygga ut lokalerna med ca 285 kvadratmeter och vi kommer också att öppna ett café”, berättar Peter Thorstensson som äger och driver ICA i Malmbäck tillsammans med sin fru Kerstin.

ICA i Malmbäck bygger ut

ICA i Malmbäck bygger ut

Malmbäck är ett samhälle i medvind och inflyttning till orten har gjort att både skola och förskola behöver fler platser. Det gör att medborgarkontoret och biblioteket som tidigare huserat i skolans lokaler nu måste flytta för att ge plats åt den växande skolverksamheten. Nu står det alltså klart att dessa kommunala verksamheter ska flytta in på ICA.

– Jag har varit i Ljungby och i Grevie och gjort studiebesök i butiker där man har gjort liknande lösningar. I Ljungby har verksamheten varit igång i 6–7 år och både butiksägare och låntagare är väldigt nöjda, berättar Peter. Ju mer jag pratar med andra som har erfarenhet av det här, desto mer tror jag på idéen, fortsätter han.

I skrivande stund väntar Peter på anbud från olika byggfirmor, och om allt går enligt planerna kanske allt kan stå klart till jul.

– Det är många detaljer som måste falla på plats, men förhoppningen är att vi ska vara igång i slutet av året, berättar Peter.

Utökar tjänsteutbudet

ICA Nära i Malmbäck är redan idag en plats där du kan utföra väldigt många olika ärenden, och nu ska alltså tjänsteutbudet utökas ytterligare.

– Vi är ombud för ATG och Svenska Spel, har paketutlämning från alla olika transportbolag samtidigt som du kan hämta varor från både Apoteket och Systembolaget här hos oss. Jag tror att bibliotekets och medborgarkontorets tjänster passar bra här i våra lokaler, säger Peter.

Det kan tyckas något udda att kommunala verksamheter som bibliotek och medborgarkontor samverkar och del
ar lokaler med näringslivet.

– Vi har redan sett flera lyckade exempel och jag tror att det är något vi kommer att få se mycket mer av i framtiden, framför allt på mindre orter. Vi måste kunna samverka; jag tror det är nödvändigt för att kunna fortsätta utvecklas, säger Peter.

Den nya samlingspunkten kommer att bemannas med en bibliotekarie en dag i veckan och en samhällsvägledare på 60 procent.

– Men du kommer givetvis att kunna låna böcker under hela våra öppettider, både på vardagar och helger. Så på det viset blir det ju en utökad servicenivå för malmbäcksborna, säger Peter Thorstensson. Dessutom kan du ta en fika och umgås med vänner, fortsätter han.

Största investeringen någonsin för ICA-butiken

Peter och Kerstin Thorstensson har drivit ICA i Malmbäck sedan 2001 och utbyggnaden innebär den största satsningen hittills för den lilla ICA-butiken.

– Vi tror på Malmbäck som ort och därför gör vi den här satsningen. Gör man inget så händer det inget, utan det gäller att ta varje chans till utveckling, avslutar Peter Thorstensson.