Integration: ”Se möjligheterna”, menar Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har varit dåliga på att vara ute på företagen under de senaste åren – men nu ska det bli ändring på det, menar Gry Andersson, som jobbar direkt mot företag som en rekryteringshjälp på Höglandet – och slår ett slag för integrationsmöjligheterna.

arbetsformedlingen_

Många kreativa lösningar har under det senaste året utvecklats tillsammans med Arbetsförmedlingen på Höglandet. Primär Fastighetsförvaltning har anställt åtta personer, de flesta nysvenskar, som stod långt från arbetsmarknaden. Industri-SFI har startats upp på ett antal företag i kommunen – en satsning som innebär att många nysvenskar parallellt med svenskundervisning får arbetslivserfarenhet. Idéerna ute bland företagen är många, och Arbetsförmedlingen vill gärna bidra till att förverkliga dem.
– Syftet med min roll är att hjälpa små och medelstora företag som behöver rekryteringshjälp. Det kan vara att man behöver rekrytera, eller att man är nyfiken på att ta in en praktikant, en nyanländ till exempel. Vi kan anordna rekryteringsträffar på företaget eller anordna jobbchanser. Vi kan förmedla det mesta egentligen, säger Gry Andersson som arbetar som ”jobbsökande” arbetsförmedlare.

Under en tid, menar Gry Andersson, har Arbetsförmedlingen inte varit tillräckligt proaktiva mot företagen. Genom ett projekt tillsammans med organisationen Företagarna lanserade man något som kallades Jobbsökarna, vilket innebar att vissa Arbetsförmedlare riktade in sig på företagen. Projektet är nu slut men lever vidare som en del av verksamheten. På Höglandet ansvarar Gry Andersson för detta arbete.
– Det gäller att se möjligheterna. Det kan handla om att man som företagare öppnar sin dörr för en möjlighet för någon att växa. Och om man hjälper någon att växa så växer man själv också. Man behöver förstås vara engagerad som företagare för att kunna ta emot någon, men den investeringen kan ändå vara väldigt lönsam, säger Gry Andersson.

Det stora antal människor som har kommit till Sverige under den senaste tiden har givetvis vitt skilda bakgrunder. Hela spektret finns, både i form av utbildning och geografisk härkomst. Gry Andersson välkomnar kreativa idéer kring hur de snabbt kan komma i sysselsättning.
– Det finns väldigt många hantverkare bland de nyanlända, med lång erfarenhet. Och många högutbildade, inte minst från Syrien. Vi måste försöka skapa möjligheter för dem att snabbare komma in på den svenska arbetsmarknaden. Vi är väldigt upptagna här i Sverige med att man måste kunna bra svenska för att jobba. Jag tror att vi många gånger gör det svårare än det behöver vara, avslutar Gry Andersson.


 

Är du företagare och behöver hjälp med rekrytering eller har idéer du vill bolla? Kontakta Gry Andersson på Arbetsförmedlingen: 010-4860411, gry.andersson@arbetsformedlingen.se