Infraservice Group är årets Supergasell

Nässjöföretaget Infraservice Group är Sveriges snabbast växande företag – tog emot pris vid Gasellgalan på Konserthuset i Stockholm under måndagskvällen.

Infraservice Scandinavian AB prisades under måndagskvällen på Dagens Industris Gasellgala på Konserthuset i Stockholm. De är årets Supergasell – Sveriges snabbast växande företag. Ägarparet Sofia Lind och Joakim Stenqvist tog emot priset på scen, inför hundratals gäster från näringslivets toppskikt – ur finansminister Magdalena Anderssons hand.
– Det känns fantastiskt roligt och det är väl någonting man inte riktigt hade räknat med, säger Sofia Lind.
– Och framförallt var det inget som var planerat. Den kom bara, den där signalen från Dagens Industri, säger Joakim Stenqvist.

Första järnvägsföretaget att bli Supergasell

Infraservice Scandinavian har vuxit med 2210 procent på tre år, snabbare än något annat företag i landet. I omsättning innebär det en ökning från 2 till 44 miljoner per år. Även under 2015 fortsätter en snabb tillväxt och de närmar sig snabbt 100 miljoner i omsättning. Företaget är en nordisk partner för järnvägsunderhåll och investeringar inom bemanning, maskiner, material och entreprenad och det första företaget i järnvägsbranschen som lyckas med bedriften att bli landets Supergasell.
– Det kan vara lite kul att sätta ett järnvägsföretag på kartan, för ur ett branschperspektiv behöver vi ha positiva händelser. Jag hoppas att det här kan vara bra för branschen i stort, säger Joakim Stenqvist.

Tilltro till affärsidén

Makarna Stenqvist och Lind startade företaget 2010 och har bevisligen hittat en affärsmodell som har saknats på marknaden. Med många år i branschen bakom sig såg de att deras tjänster var något som branschen skulle efterfråga, men att det skulle bli en succé av dessa mått var det ingen av dem som kunde förutspå.
– Det är väl alltid en osäkerhet när man startar någonting men vi trodde ganska mycket på det. Vi har en erfarenhet av branschen och det gör också att man är lite tryggare i vad man går in i. Det har gjort att det har känts bra, men visst är det samtidigt en osäkerhet, säger Sofia Lind.

Samarbete ger möjligheter

Ett företag uppstår inte ur ett vakuum – och definitivt inte en Supergasell. Stenqvist berättar att han med åren har lärt sig allt mer att man är en ”kugge bland många andra i ett stort samhällssystem”.
– Vi lyckas inte bara med det här själva. Vi är beroende av att det finns ett Trafikverk som hela tiden kommer ut med olika upphandlingar och förfrågningar, att det finns en akademi i Nässjö, som kommer ut med medarbetare som vi kan anställa, det finns arbetsförmedlingar, det finns kommuner…jag tror det där är en sån där lärdom, ju mer man kan samarbeta och samverka, desto bättre blir det. Det är inte bara vi som enskilt företag som gör det här möjligt utan det är vår förmåga att samverka med andra, säger Joakim Stenqvist.

Har hittat rätt personer

De båda entreprenörerna är noga med att poängtera att utmärkelsen lika mycket tillhör övriga medarbetare. Om det är någonting som de verkligen har lyckats med, menar de, så är det att knyta till sig skickliga medarbetare – ”rätt personer”.
– Med rätt personer menar vi dels dem i ledande position men också duktiga operatörer och tekniker. Till exempel har vi plockat några väldigt duktiga och talangfulla killar från Brinellgymnasiet, säger Joakim Stenqvist.

Styrka att finnas i Nässjö

Att som järnvägsföretag utgå från Nässjö har varit en styrka, inte minst har det nära samarbetet med järnvägsutbildningen på Brinellgymnasiet varit en framgångsfaktor.
– Här finns en lång tradition med att kunna järnväg och parallellt med att det är väldigt järnvägstätt, det rör sig mycket trafik, det rör sig mycket kompetens och så vidare. Det är en fördel att finnas i den här regionen, säger Joakim Stenqvist.

Litet företag med stora resurser

De kallar sig det lilla och oberoende företaget med förmåga att möta kundernas behov av resurser, kapacitet och kompetens. När de nu växer i ojämförbart hög takt kommer de på sikt inte att vara, strikt talat, ett litet företag. Inom några år tror man på en årlig omsättning på 300 miljoner kronor. I själ och hjärta vill de dock förbli ett litet företag, oavsett utnämning till Supergasell.
– Det är viktigt att hålla fast vid det lilla företagets kultur och värderingar. Vi är ett ägarpar men jobbar också aktivt i bolaget och det är viktigt att våra grundvärderingar genomsyrar hela organisationen. Men så har vi också en ledningsgrupp där vi gemensamt har plockat fram de viktigaste värdeorden, säger Sofia Lind.

Att vara Supergasell kan ge rekryteringsmöjligheter

Visionen för framtiden är satt – att vara nordens ledande partner för järnvägens bästa. Att bli årets Supergasell lär inte vara ett hinder i vägen till att förverkliga den visionen. Framförallt hoppas de att utmärkelsen ska ge dem vind i seglen till att kunna rekrytera ny kompetens.
– Vi är i en situation där vi redan idag efterfrågar ny kompetens, så jag hoppas att vi i och med utnämningen till Supergasell blir ett intressant företag för nya medarbetare, att vi ska ses som ett attraktivt växande företag i en attraktiv bransch, säger Sofia Lind.


DI Gasell är ett pris som sedan 2000 årligen delas ut av tidningen Dagens Industri till Sveriges snabbast växande företag. I Jönköpings län var 4 företag på topp 10-listan från Nässjö. Efter de respektive länsgalorna delas priset till årets Supergasell ut vid den nationella galan i Stockholm. >>Läs mer om årets Supergasell på DI:s webbplats