JSC storsatsar på solceller

JSC IT-partner har investerat i 400 kvadratmeter solceller på taket – kommer med lätthet kunna driva företagets samtliga elfordon.
400 kvadratmeter solceller räcker med råge att driva JSC:s 40 elfordon.
400 kvadratmeter solceller räcker med råge att driva JSC:s 40 elfordon.

JSC har just monterat 400 kvadratmeter solceller på taket, i en stor investering för hållbarhet och miljömedvetenhet.
– Det känns kul att vårt kontor har blivit så omtalat, men vi har inte berättat så mycket om vårt långsiktiga miljöarbete. Solcellerna på taket är nästa steg i det arbetet. Det är lätt att konstatera att vi har behov av att resa en hel del i tjänsten, vilket påverkar miljön. Det är cirka 40 av våra tjänstebilar i företaget som är el-, eller elhybrider. Nu producerar vi även egen el till bilarna, säger Johan Schelin, delägare i JSC och ansvarig för solcellsinitiativet.

Johan Schelin, delägare och initiativtagare till solcellsprojektet.
Johan Schelin, delägare och initiativtagare till solcellsprojektet.

JSC kör cirka 18 000 mil i tjänsten varje år, vilket motsvarar cirka 36 000 kWh. Anläggningen på taket ger företaget cirka 60 000 kWh per år, vilket innebär att de täcker sina resor med råge, även om bilarna även laddas hemma.
– Kontoret i sig drar såklart el också, men vi satsade på både bergvärme och bergkyla. På sommaren behöver vi kyla lokalerna och det gör vi effektivt med egen el, vilket känns bra, säger Johan Schelin.

All el som produceras av JSC:s solceller kan inte lagras, förutom i bilarnas batterier. Överskottet släpps istället ut på det allmänna elnätet. Hur mycket överskottsel det blir på ett år är svårt att säga, innan anläggningen varit igång en längre tid.

Investeringen i de 400 kvm solcellerna är på cirka en miljon kronor och det finns investeringsbidrag att söka, vilket JSC gjort.
– Vi har inte fått besked än om beviljat bidrag. Men vi står inte och faller med det, säger Johan Schelin.

Många studiebesök
Det är inte första gången som JSC väcker uppmärksamhet med sin fastighet. Sedan det aktivitetsbaserade kontoret byggdes i Nässjö för två år sedan har man haft minst ett studiebesök i veckan från andra företag som vill inspireras av JSC:s sätt att tänka kring personal och arbetsytor. Nu är även hållbarhetsarbetet en bra anledning att besöka JSC.