Jubileum och invigning 
för Secondhandbutiken Källan

Secondhandbutiken Källan firar femårsjubileum med buller och bång. Lördagen den 12 januari slår de upp portarna för butiken som nu har dubbelt så stor butiksyta och bland annat ett helt nyrenoverat café.

Det har gått fem år sedan serieentreprenören Bengt Johansson fick idén att starta en second hand-butik i före detta Tobaksmonopolets lokaler i Åker. Sedan dess har utvecklingen gått spikrakt uppåt och butiken har vuxit till det dubbla. Idag är butiken på hela 1000 kvadratmeter och ytor för bland annat grovkök och ett utökat café är några av nyheterna när butiken nu nyöppnar.

– Det här är ju något vi vill fira med hela Nässjö. På lördag blir det högtidlig invigning av kommunalrådet Anci Magnusson, musik av Frälsningsarmén och dessutom bjuder vi på 20 meter rulltårta från Thimons, berättar Bengt Johansson som är styrelseordförande i föreningen som driver Källan.

Föreningen drivs på kristen och social grund och överskottet delas mellan New Life Mission och föreningar och organisationer i Nässjö.

– Vi ger bidrag till föreningar och organisationer i Nässjö som jobbar med barn och ungdomar. För pengarna som vi skänkt till New Life Mission har vi bland annat varit med och stöttat barnhem och utvecklat verksamheter för utsatta barn i slumområden. Framförallt är det de mest utsatta barnen som är i fokus, berättar Bengt.

Febril aktivitet i butiken

Det är minst sagt febril aktivitet i lokalerna dagarna innan invigningen. De femtio frivilliga som arbetar i butiken möblerar, städar, bär lådor och lagar möbler. Föreståndare Maria Bernhardsson tar sig tid att prata med alla och pekar, dirigerar och diskuterar.

– Det är mycket som ska falla på plats tills på lördag och jag är så tacksam över alla som jobbar här. De gör ett fantastiskt arbete, säger hon när hon får lite tid över för en pratstund.

Återbruk ligger minst sagt i tiden. Årets julklapp var ”det återvunna plagget” och på Källan finns ett brett utbud av allt från porslin till möbler, böcker och kläder.

– Nu får vi dessutom ytor för att exponera allt på ett mycket bättre sätt. Vi har även förbättrat kassalinjen så att vi kan ge våra kunder ännu bättre service, berättar Maria.

Men det är inte bara trender som gör att Källan växer och utvecklas. Med ideella krafter skapas ett genuint engagemang och i takt med det ökar kännedomen om butiken.

– Ju fler som handlar hos oss, desto mer varor är det också som lämnas in. Idag får vi in mycket kvalitetsmöbler och fina produkter som kan bli till nytta och glädje hos nya ägare, säger Bengt.

– Vi märker också att det är stor efterfrågan på kläder. Hos oss kan du köpa en hel garderob till ett växande barn för en bråkdel av vad det kostar nytt. Det är bra för både miljön och plånbok, säger Maria.


 
Secondhandbutiken Källan

Butiken ligger på Fiskaregatan 1B i Nässjö och drivs av en ideell förening med samma namn. Butiken startades i december 2013 och firar femårsjubileum den 12 januari 2019 med nyinvigning av 1000 kvadratmeter butiksyta. Av nettobehållningen fördelas 50 procent till New Life Mission, och 50 procent till styrelsen KÄLLAN att fördela efter ansökan från föreningar och organisationer i Nässjö.