Kompetensbrist? Sök utomlands

Företag i Nässjö har nu möjlighet till hjälp med att hitta och rekrytera kompetens från utlandet.

I en ort som Nässjö, där högkvalificerad arbetskraft ibland är svårhittad, kan en lösning vara att söka den utomlands. Eures – European Employment Service – arbetar för att öka rörligheten mellan europeiska länder.
– De företag som lyckas få hit talangerna, de lyckas bäst i framtiden. Våra kollegor i Norge och Tyskland utnyttjar situationen mycket bättre än vi gör för närvarande, säger Sarka Fernström, Eures-rådgivare på Arbetsförmedlingen i Jönköping.

Det som Norge och Tyskland utnyttjar är krisen i Sydeuropa som gör att många söker sig bort från de respektive länderna. Ofta handlar det om högutbildade människor.
– Bland annat har det varit läkare från Italien och Grekland som kommit hit, och senast ett antal ingenjörer från Spanien när Volvo sökte kompetens, säger Sarka Fernström.

Eures är ett nätverk där offentliga arbetsförmedlingar från 31 länder ingår för att hjälpa företag och individer att rekrytera och rekryteras över gränserna. Detta gör man bland annat via mässor, där organisationer kan representera sitt land, kommun eller företag. I februari 2013 anordnas Europas största migrationsmässa i Utrecht. Där kommer bland annat Regionförbundet Jönköpings län finnas med.
– Vi vet att inte minst Holländare gillar Småland. De har dessutom lätt för att lära sig språket och är generellt mycket företagsamma. Det finns förstås möjlighet för företagare att själva åka dit för att hitta kompetens eller skicka med oss sina lediga platser, säger Sarka Fernström.

Att locka Holländare till Nässjö skulle kunna vara en riktig win-win-situation: den ena parten har platsbrist, den andra har kompetensbrist. Inom EU/EES-området har man rätt att arbeta i ett annat land med samma rättigheter som dess medborgare. De nationella gränserna blir suddigare och att utnyttja kompetens utifrån kan komma att bli viktigare och viktigare.
– Frågan är om vi har råd att stå utanför det här. Mobiliteten är ju även en del av lösningen på krisen, avslutar Sarka Fernström.


Frukostseminarium: Rekrytera kompetens från utlandet

På fredag 7 december håller Eures ett frukostseminarium på Nässjö Näringsliv AB. Sarka Fernström, Eures-rådgivare på Arbetsförmedlingen i Jönköping, berättar om möjligheter för företag på Höglandet att knyta kompetens till sig från andra länder. Ta chansen att ställa frågor som berör din verksamhet.

Datum: Fredag 7 december
Tid: Kl. 07.30-08.30
Plats: Nässjö Näringsliv AB, Karlagatan 3, Nässjö
Pris: 0 kr, inklusive frukostfralla
Anmälan: sarka.fernstrom@arbetsformedlingen.se