Konsten att hitta Rätt Resurs

Personlighetstester, intervjuer, kravprofiler. Rätt Resurs arbetar oförtrutet för att hitta den perfekta matchningen vid rekryteringar.

20130220_rattresurs

Allt fler företag väljer att anlita rekryteringsföretag när det börjar bli dags att anställa tjänstemän. Bara i Jönköpings län finns det närmare 40 rekryteringsfirmor, alla med anspråk på att vara unika. När man talar med Rätt Resurs får man intrycket att det faktiskt stämmer just i deras fall.
– När vi valde att slå våra påsar ihop så bestämde vi att det inte stämmer överens med våra värderingar att använda oss av en faktorprissättning som är vanligt i branschen, det vill säga att priset kunden betalar ändras beroende på vad personen du rekryterar får i lön. Vi tycker att kunden ska betala för den tid vi lägger ned på ett uppdrag, varken mer eller mindre och därför har vi valt en annan, i vårt tycke rättvisare prissättning, säger Pernilla Nylén, som tillsammans med Karin Åsberg utgör Rätt Resurs.

Duon Åsberg-Nylén arbetar främst med uppdrag i Jönköpings län, och Rätt Resurs har kontor i Skillingaryd och Jönköping.
– Våra uppdrag handlar lika ofta om att hitta rätt person i en stor mängd ansökningar som att syssla med search i de uppdrag det är svårt att hitta rätt kompetens, det man förr brukade kalla ”headhunting”, säger Karin Åsberg.

En faktor är konstant i all form av rekrytering: vikten av att hitta kombinationen av rätt kompetens tillsammans med rätt personlighet. Hur vet man då vem som är rätt person för jobbet?
– Vi kan säkert uppfattas som krävande och till och med lite ”besvärliga” ibland när vi kommer ut till arbetsplatsen och ställer mängder av frågor. Det gäller att hitta själen i varje bolag som vi ska hjälpa. Hur belönas man på arbetsplatsen? Hur ska man vara för att trivas på företaget? Vår uppgift är att göra den här matchningen, säger Pernilla Nylén.
– Vi behöver ofta prata med flera personer på företaget inför en rekrytering och ibland kan det komma fram mycket nyttig information när man intervjuar den person som ska ersättas, säger Karin Åsberg.

Att läsa CV:n kan vem som helst göra, men att hitta människan bakom CV:t – det är det som är rekryteringskonsultens specialitet, menar de båda.
– En mycket viktig del är att göra ett grundligt förarbete med en detaljerad kravprofil. Minst lika viktigt är sedan att ställa rätt frågor till de kandidater vi intervjuar och både lyssna på det som sägs samt se och märka det som inte sägs, säger Pernilla Nylén.

Fördelarna med att anlita proffs att genomföra det ibland frustrerande arbetet att hitta rätt person, är många.
– Våra kunder sparar oerhört mycket tid och tid är som bekant lika med pengar. Vi kan kvalitetssäkra rekryteringen på ett helt annat sätt än om du som kund enbart träffar en kandidat vid ett tillfälle och på det mötet ska göra ditt val. På grund av att vi jobbar på detta sätt och våra kunder tack och lov oerhört sällan behöver utnyttja den lämnar vi en 6 månader lång garanti på våra rekryteringar, säger Karin Åsberg.

Rätt Resurs har funnits i cirka 1,5 år men har en samlad erfarenhet på 11 år i branschen. Företaget fokuserar främst på rekrytering och search av tjänstemän men erbjuder även delar av rekryteringar som second opinions, personlighets- och färdighetstester samt andra konsulttjänster inom HR-området.

Läs gärna vad kunder och kandidater tycker om Karin och Pernilla på www.rättresurs.se.