Linden storsatsar i Runneryd

Fastighets AB Linden investerar miljoner i att renovera fastigheter längs Brinellgatan – och skapar attraktiva utemiljöer. Nässjö Bygg uppför nya tvättstugor.
Peter Sandström, projektledare Linden, och Tommy Ekedahl, vd Nässjö Bygg.
Peter Sandström, projektledare Linden, och Tommy Ekedahl, vd Nässjö Bygg.

Linden Fastigheter lägger just nu stora resurser på att fräscha upp fastigheterna och miljöerna i Kvarteret Kronan, ett område längs Brinellgatan med 164 lägenheter. Bland annat renoverar man samtliga balkonger, behandlar avloppsrör och uppför helt nya tvättstugor på gårdsplanen – samtidigt som man satsar mycket på utomhusmiljön.
– Hela utomhusmiljön kommer bli helt ny, det är ny asfalt, nya växter, det kommer bli en naturlekplats eftersom det är många barn som bor här. Det blir en jättestor satsning, även på den yttre miljön, säger Tomas Sandstedt, vd Linden.

Lyssnat på hyresgästerna
Linden satsar 140 miljoner kronor på att uppföra nya fastigheter i Nässjö, men för den skull drar man inte ner på underhållet på befintliga lägenheter utan fortsätter att lägga cirka 25 miljoner på underhåll årligen.
– När vi har gjort hyresgästundersökningar så har man tyckt att det har varit väldigt dåligt med tvättider, det är många barnfamiljer som bor här. Dessutom har man tyckt att källarmiljön har varit otrygg. Så då har vi varit lyhörda och tagit till oss det, säger Tomas Sandstedt.

Nässjö Bygg har fått uppdraget att bygga tvättstugorna och byta ut balkongräcken och balkongtak. VD Tommy Ekedahl tycker att det är roligt att få förtroendet från Linden.
– Och det är ett roligt projekt på det viset att det är riktigt snygga tvättstugor med enkla, fina material, säger han.

Energisnåla tvättstugor
Tvättstugorna kommer att inrättas i nya huskroppar på gården mellan husen och är ritade av Tengboms arkitektfirma. För att skapa trygghet har tvättstugorna mycket insyn. Peter Sandström, projektledare vid Linden AB, berättar att man även har tänkt på miljöaspekten gällande tvättstugorna.
– Det är hypermoderna med tvättmedelsdosering i maskinerna så man behöver inte ha med tvättmedel och sköljmedel. Där kommer man att minska en stor del på åtgång av tvättmedel. Tvättstugorna byggs nästintill som passivhus, och vi återvinner mycket värme från tvättutrustningen. Jämför man med en gammal tvättstuga är det väldigt stor skillnad, det är ett helt annat energitänk, säger Peter Sandström.

Nöjdhet viktigast
Tomas Sandstedt tror att satsningarna kommer att skapa en ökad trivsel bland hyresgästerna.
– Vi vill ha nöjda hyresgäster och det tror jag att man kommer att bli här. Det är viktigt att man ger ett bra intryck, det är därför det viktigt att även göra i ordning utemiljön, avslutar Sandstedt.