Logistikmöjligheter visades upp i Nässjö

Nässjö har ett av Sveriges bästa logistiklägen enligt Intelligent Logistik, men vad finns det för logistikmöjligheter här egentligen? Den frågan fick ett trettiotal företagare svar på när Nässjö Näringsliv, APM Terminals och Göteborgs Hamn bjöd in till studiebesök.

Allt fler företag ser fördelarna med att använda Nässjö som utgångspunkt för distribution på den skandinaviska marknaden. Under 2017 flyttade Intersport hela sitt centrallager och e-handelslager till Nässjö. I år kom även Eldon Installation och Pantos Logistics, som är ett av Sydkoreas största logistikbolag.

Den 27:e november fick personer som jobbar med logistik-, transport- och fastighetsfrågor se på de möjligheter som finns i Nässjö och som har gjort att andra har valt att flytta hit.

Nässjö Kombiterminal – viktigt roll i transportsystemet

Dagen arrangerades på Tura Scandinavia, där besökarna bland annat fick lyssna till Transab som sköter kombiterminalen i Nässjö. Anders Wittskog, platschef, berättade om terminalens goda läge med direktaccess till stambanan.

– Vi har daglig trafik till och från Göteborgs Hamn, Duisburg, Malmö, Helsingborg, Stockholm, Sundsvall, Luleå och Haparanda.

Kombiterminalen ingår i Göteborgs Hamns nätverk Railport Scandinavia, vilket innebär att man har direkttillgång till Göteborgs Hamn och Nordens största linjeutbud av sjötransporter.

– Vi når hela världen, sade Stig-Göran Thoren från Göteborgs Hamn. Vi har bland annat direktlinjer till och från Asien, Mellanöstern, Nordafrika och Nordamerika. Just nu går världens största containerfartyg från Asien till vår hamn.

Senare under dagen åkte man även bussfärd ut till kombiterminalen där Mattias Östergren, terminalchef, berättade att man ska bygga nya spår.

– Idag kan vi lösa inväxlingar av längre godståg, men genom att bygga ut terminalen kan vi göra detta ännu mer kostnadseffektivt. Samtidigt utvecklar vi terminalen så att vi kan göra inväxlingar med ellok istället för med diesellok, vilket är mer miljövänligt.

De nya spåren börjar byggas i februari och beräknas stå färdiga till julen år 2020.

Attraktiva lägen

Under dagen presenterades även ledig mark i Nässjö.

– Här vid kombiterminalen finns ledig mark på 81 400 kvadratmeter. Precis bredvid finns ytterligare 120 000 kvadratmeter mark som går att slå ihop, sade Peter Johansson, affärsutvecklare på Nässjö Näringsliv, under sitt föredrag.

Fastighetsbolaget Catena hoppas kunna uppföra en till logistikfastighet på 14 000 kvadratmeter i Nässjö. Idag finns man redan med två fastigheter. En på 24 000 kvadratmeter där Intersport har sitt centrallager och en på 9 000 kvadratmeter där Höglands Logistik finns med sina tjänster inom transport- och 3PL-lösningar.

PostNord satsar i Nässjö

Avslutningsvis fick besökarna rundvandring i PostNords brevterminal, som ligger bredvid kombiterminalen. Här sorteras runt 700 000 brev varje dygn och produktionschefen Eva-Lotta Andersson visade upp terminalens senaste investering – en klumpsorteringsmaskin.

– Den här dagen har varit oerhört värdefull. Dels för att visa Nässjö för företag som går i tankar om etablering, men också för att stärka samarbetet bland våra lokala företag. Redan på plats kunde vi se nya samarbeten skapas, sade Claes Johansson, VD på Nässjö Näringsliv.