Marknad drar folk till landet

Vårmarknad vid Topperyds gårdsbutik samlar allt från konst och smide till mat och, förstås, fårskinn.
Inger Lundberg på logen, en perfekt lokal för countrymusik - och festarrangemang överhuvudtaget.
Inger Lundberg på logen, en perfekt lokal för countrymusik – och festarrangemang överhuvudtaget.

Varje vår sedan Inger Lundberg öppnade gårdsbutiken i Topperyd i december 2010 har hon anordnat en vårmarknad i maj. Den 14 maj, på Kristi himmelsfärdsdag, arrangeras årets upplaga, och alltfler utställare ansluter sig – däribland ett antal företag inom landsbygdsnätverket Smultronleden. En hel del ätbart blir det naturligtvis, bland annat i form av Ryssbyglass och gårdstillverkaren Falla, som säljer honung och granskottssaft. Flera nya utställare finns med i år.
– Jag har fått ihop mellan tolv och femton utställare som kommer att befinna sig både ute och inne på logen. Bland annat kommer konstsmeden Lars-Göran Larsson från Bodafors. Dessutom kommer en ung tjej som både målar och gör hattar. Det ser jag fram emot, hon är väldigt duktig, säger Inger Lundberg.

Varje söndag och onsdag är gårdsbutiken i Topperyd öppen, och ryktet om butiken sprider sig långt utanför området. Bland annat har man fått beställningar på fårskinnsfällar från Stockholm. Dessutom ökar antalet konferenssällskap som använder de lantliga lokalerna till allt från affärsmöten till syjuntor.

Vårmarknaden är bara ett av många evenemang som Inger Lundberg planerar. Förra året arrangerades en Folk- och countryfestival på logen Topperyd, och planer finns på att upprepa succén.
– Vi arbetar på det, säger Inger Lundberg och hänvisar till diverse tillstånd som måste gå igenom innan det kan bli verklighet.

Framöver hoppas hon att Topperyd även ska kunna tjäna som bed & breakfast och det finns konkreta planer på att skapa övernattningsrum.
– Planer saknas inte – vi hoppas att detta inte ligger så långt fram i tiden. Med våra planer på övernattningsrum vill vi satsa på tema landsbygd och hälsa, avslutar Inger Lundberg.