SB Seating investerar i Nässjö

Sex miljoner kronor. Så mycket investerar Scandinavian Business Seating i ett materialhanteringssystem som ska korta ledtiden med 25 procent.
Berndt Axelsson och Lars-Erik Alfredsson, Scandinavian Business Seating i Nässjö.
Berndt Axelsson och Lars-Erik Alfredsson, Scandinavian Business Seating i Nässjö. Stolen Mereo har precis beställts i 1620 exemplar till Spanien.

Scandinavian Business Seating skapar förutsättningar för att kunna växa i Nässjö. Genom att investera sex miljoner kronor i ett materialhanteringssystem kortar de ledtiderna och frigör 600 kvadratmeter golvyta.
– Vi är helt kundorderstyrda. Det är därför vi bygger upp en produktionsenhet för enstycksflöde, säger Lars-Erik Alfredsson, produktionschef, Scandinavian Business Seating.

Det nya systemet fraktar textilmaterial på datorstyrda skenor i taket. Istället för att fylla vagnar med material och själv transportera dem till nästa station släpps materialet ner till tapetseraren när denne är redo. Sedan skickar man vidare den färdiga produkten i samma system.
– Det handlar om att skapa förutsättningar för framtiden, att få ner den interna materialhanteringskostnaden. Det kommer att innebära en reducerad ledtid på 25 procent så att vi går från fyra till tre dagars produktion av samma vara, säger Lars-Erik Alfredsson.

I dagarna kom det in en beställning av 1620 stolar till en nybyggd stor vårdinrättning i Spanien.
– Att klara det normala flödet av stolar plus att få en så stor order kräver att vi har effektiva lösningar. Marknaden kräver kortare och kortare leveranstid, kombinerat med ett brett sortiment och stor varianthantering, säger Berndt Axelsson, Site Manager Sverige.

Att man effektiviserar materialflödet innebär inte att man kommer att skära ner på personal.
– Vi gör inte dessa investeringar för att reducera antalet anställda. Scandinavian Business Seatings övergripande mål är att ha en tillväxt större än branschens. Vi jobbar på att ta nya marknadsandelar och då måste vi bli mer effektiva. Det handlar om att ta vara på tiden, säger Berndt Axelsson.

I och med investeringen ökar Nässjöfabriken sin produktionskapacitet från 750 till 1000 stolar per dag.