Mingellunch knyter ihop företagare med studenter

Logistic Park Nässjö knyter ihop näringslivet med Högskolan genom mingelluncher. Den femte mars gick den första mingellunchen av stapeln: något som besökarna tyckte var ett ”uppskattat mingel”. 


Den femte mars kom
ett fyrtiotal personer till Träcentrum för att mingla. Inbjudna var företag inom Logistic Park Nässjö och studenter från Nässjö Akademin, Tekniska (JTH) och Internationella Handelshögskolan i Jönköping (JIBS).

I vår kommer två mingelluncher till att anordnas med temat ”Den framtida kompetensförsörjningen”.
Syftet med träffarna är att knyta ihop och skapa personliga relationer mellan företag och studenter. En ytterligare målsättning med träffarna är att företagen ska få möjlighet att påverka framtida utbildningar.
– Det ger även ett tillfälle att ta in studenter som kan bidra med ett objektivt perspektiv utifrån och genomföra olika former av projekt eller delar av ett projekt kostnadsfritt. Studenterna i sin tur får möjlighet till LIA-platser(lärande i arbete) och potentiella framtida arbetsgivare, säger Leyla Is, konceptansvarig för Logistic Park Nässjö.

I onsdags började mingellunchen med en kort presentation av parterna bakom aktiviteten och upplägget. Sedan fick företagare och studenter tid att mingla och äta mat. Leyla utmanade besökarna att ta minst tre lappar som fanns i två skålar på ett bord. På lapparna stod det frågor till företagare och studenter. Frågorna var på både svenska och engelska eftersom det även var med internationella studenter från JIBS.

En av de internationella studenterna var James Nyamhingura från Sydafrika. Han var mycket tacksam över mingellunchen eftersom han fick chansen att träffa svenska företagare.
– Det var verkligen trevligt att få samtala med företagare och själv lyckades jag få fyra nya kontakter i Sverige, säger James.

Förutom företagare och studenter närvarade även representanter från Nässjö Näringsliv AB, Nässjö Akademin, JTH, JIBS och Nässjö Kommun. Från Nässjö Kommun kom bland annat Benny Hunemark som är biträdande miljö- och byggchef. Han tyckte att mingellunchen var ett bra initiativ av Logistic Park Nässjö.
– För min egen del fick jag nya värdefulla kontakter på Högskolan i Jönköping, och vi kommer att kontakta varandra för fortsatta diskussioner om vår medverkan i examensarbeten och rekrytering, säger Benny.

Nästa mingellunch är den 29 april och även den kommer att vara på Träcentrum. Den andra mingellunchen kommer att vara den 28 maj i samband med Träslagets årliga event. I mingellunchernas projektgrupp ingår Leyla Is (Projektledare)från Nässjö Näringsliv AB, Joakim Brobäck från JTH, Astrid Löfdahl från JIBS och Torbjörn Trägårdh och Martin Sivers från Nässjö Akademin.

Logistic Park Nässjö är ett samlingsnamn för ett antal logistikintensiva företag och ytor i Nässjö. Ett kluster och koncept som ägs av Nässjö Näringsliv AB som sitter i flera ledningsgrupper för Yrkesutbildningar inom Nässjö Akademin. Nässjö Näringsliv AB har varit en ”spindel i nätet” med att knyta ihop studenterna och utbildningsväsen med näringslivet som i exemplet ovan. De är även initiativtagare till projektet med mingelluncherna som skapades utifrån en behovskartläggning i näringslivet.

> För mer information om Mingelluncher