Nässjö får ”världspremiär” för VTI:s nya godstågssimulator

Det blir ”världspremiär” i Nässjö den 24 oktober när konferensen om säkerhet och simulatorer arrangeras av Nordic Infracenter. Under tiden fram till konferensen trimmar Väg- och Transportforskningsinstitutet i Linköping in den nya anläggningen. Enhetschef Arne Nåbo är förväntansfull.
Spännande tider – ny godstågssimulator på gång. Forskare Birgitta Thorslund från VTI och utbildningsledare Lars-Åke Hedman, Nässjöakademin i samspråk.
Spännande tider – ny godstågssimulator på gång. Forskare Birgitta Thorslund från VTI och utbildningsledare Lars-Åke Hedman, Nässjöakademin i samspråk.

Slutspurten har påbörjats för att få fram en helt ny godstågssimulator hos Väg- och Transportforskningsinstitutet i Linköping. Första visningen och ”världspremiären” för anläggningen äger rum i samband med konferensen i Nässjö den 24 oktober som handlar om säkerhet och användning av simulatorer. Stort intresse förväntas för konferensens om heter ”Det är väl ingen risk – vi kan väl chansa”.

Enhetschef Arne Nåbo vid VTI fastslår utan att tveka att det VTI gör i frågan om körsimulering håller världsklass. I Nässjö installerades en tågsimulator strax före sommaren som naturligt nog mottagits med entusiasm i den nya utbildningen för tågförare. Arne Nåbo är inte förvånad över detta.
– Det finns stora behov av att träna tågkörning. Det är inte alltid så enkelt att kunna träna på riktig räls. Tågsimulatorer för olika behov är väldigt intressanta lösningar, säger han.

Arne Nåbo berättar att VTI kan producera anpassade lösningar för olika behov. En viktig effekt är att man kan använda simulatorer till systemutformning och exempelvis få kontroll på samspelet mellan tågförare, tåg och trafik.
– Vår förhoppning är att vi i framtiden skall kunna koppla ihop trafikledning med en tågsimulator så man kan simulera en hel miljö för tåg. Det jobbar vi på, säger Arne Nåbo och verkar övertygad om att det skall man klara av.

Nordic Infracenter arrangerar konferensen ”Det är väl ingen risk – vi kan väl chansa” i samverkan VTI, SJ, Green Cargo, Transportstyrelsen, Trafikverket, Nässjöakademin, Trainteam med flera. Allt om konferensen hittar man på nnab.se/24oktober

>>Se intervjun med Arne Nåbo