Nässjöakademin möjliggör internationell erfarenhet

Flera studenter på Nässjöakademins utbildningar förlägger sin praktik utomlands – något som möjliggörs av Öhrskogsstiftelsen. Inköpslogistiker Susanne Antonsson och Ida Nyström var i Nederländerna och skaffade sig erfarenhet på ett teknikföretag.
Ida Nyström och Susanne Antonsson gjorde praktik i Etten-Leur, Nederländerna tack vare stipendium från Öhrskogsstiftelsen.
Ida Nyström och Susanne Antonsson gjorde praktik i Etten-Leur, Nederländerna tack vare stipendium från Öhrskogsstiftelsen.

Ida Nyström och Susanne Antonsson gick i våras ut programmet Inköpslogistiker på Nässjöakademin vid Träcentrum i Nässjö. Tack vare ett stipendium från Öhrskogsstiftelsen fick de möjlighet att förlägga sin tio veckor långa praktik i Etten-Leur, Nederländerna.
– Jag har fått större självförtroende, jag vet att jag klarar av mer än jag egentligen tror, säger Ida Nyström.
– Jag vågar söka jobb som jag kanske inte hade gjort innan, säger Susanne Antonsson.

De båda studenterna hittade sina praktikplatser på företaget Power Technics, ett företag som utvecklar och designar elektroniska energiförsörjningssystem till såväl flygindustrin som telekommunikationsbranschen. Susannes och Idas uppdrag blev att implementera Lean på arbetsplatsen via verktyget 5S (sortera, systematisera, städa, standardisera, skapa vana). Efter en viss inledande skepsis hos de anställda upplevde de att hela arbetsgruppen faktiskt insåg fördelarna med att arbeta enligt Lean-filosofin.
– Man måste veta varför man ska göra en förändring. Vet man inte varför så blir det inte bra. Och man måste ha med sig alla på arbetsplatsen. Vi tryckte hårt på att vi ville att alla skulle förstå varför vi gjorde detta, säger Ida Nyström.
– Framförallt kände jag att vi förändrade deras tänk, det är det viktigaste. De har lovat att fortsätta detta arbete efter att vi lämnade dem, säger Susanne Antonsson.

Tio veckor på plats i Nederländerna gav Susanne och Ida möjlighet att slipa på sin engelska och att plocka fram sina ledaregenskaper. Redan innan avfärd till Nederländerna fick de chans att slipa på sina affärsmässiga kunskaper: via mail satt de och förhandlade till sig möbler till den lägenhet där de skulle bo under praktiken.
– Det blev en win-win-situation för hyresvärden insåg i slutänden att det på detta sätt skulle bli lättare att hyra ut den även i framtiden, säger Ida Nyström.

Kontakterna i Nederländerna upprättades via Nässjö Näringsliv AB:s nätverk och deras partner Dinalog, men själva resan förverkligades genom att de båda studenterna fick stipendium från Öhrskogsstiftelsen, som är knuten till Träcentrum. Torbjörn Trägårdh, biträdande rektor vid Nässjöakademin, har sett många goda resultat av stipendier från stiftelsen.
– Den erfarenhet man skaffar sig i andra länder med andra kulturer och andra sätt att göra affärer på, och nätverk man skapar sig med internationella referenser, det är en jättefin möjlighet för studenterna och skulle inte vara möjligt utan denna stiftelse. Varje år delas en miljon kronor ut i stipendier till studenter vid Träcentrum. Vi har haft studenter som har fått jobb på arbetsplatser i USA, Australien och Kina i samband med LIA-praktik. Det tycker vi är roligt, att studenterna har möjlighet att söka de pengarna och att göra dessa besök utomlands, säger han.

Tack vare stipendier fick bland annat 30 studenter åka till möbelmässan i Milano tidigare i år.