Nässjöföretag nätverkade på Teknikcollegedag

Kom och jobba hos oss! Det var budskapet när Teknikcollege Höglandet och företag i Nässjö kommun bjöd in 200 gymnasieelever till Teknikcollegedag. Draka kabel, en del av Prysmian Group, var ett av de företag som satsade tid och engagemang. ”För oss är det självklart att delta. Det handlar om vår framtida arbetskraftsförsörjning”, konstaterade Therese Rydholm som är HR-chef på Draka kabel.

Ann-Marie Brandt, processledare för Teknikcollege Höglandet och Therese Rydholm, HR-chef på Draka kabel, konstaterade att Teknikcollegedagen har en viktig funktion för rekryteringen av Nässjöföretagens framtida kompetenser.

Jacob Brodd från Brinellgymnasiets Teknikprogram var en av 200 gymnasieelever från Nässjö, Eksjö och Vetlanda som fick göra ett studiebesök i Draka kabels häftiga produktionslokaler under Teknikcollegedagen. Andreas Engström, Anders Sjöland, Robin Nyberg och Lars Schön agerade guider.

Teknikcollege är en rikstäckande kvalitetsstämpel som innebär att kommuner, utbildningssamordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar. Teknikcollege Höglandet bedriver sedan många år ett framgångsrikt arbete i de tre höglandskommunerna Nässjö, Eksjö och Vetlanda, berättar Ann-Marie Brandt som är processledare för Teknikcollege Höglandet.

– Vi har ett stort engagemang från våra företag. Vissa har valt att sitta med i den lokala styrgruppen, andra ställer upp med studiebesök, APL-platser och praktikplatser för högstadie-, och gymnasielever. Inom ramarna för Teknikcollege Höglandet har vi också en viktig uppgift att intressera tjejer för tekniska yrken.

200 på studiebesök

Teknikcollegedagen på Höglandet anordnas årligen och kommunerna turas om att vara värdar. Tisdagen den 20 november var det Nässjöföretagens tur att välkomna 200 förstaårselever från gymnasiernas El- och energiprogram, Industritekniska program och Teknikprogram. Under dagen fick eleverna göra studiebesök på NPP, #Älskaplåt, JSC och Nässjö Järnvägsutbildning samt hos kabeltillverkaren Draka.

På Draka kabel fick eleverna först en kort introduktion till koncernen av HR-chef Therese Rydholm och därefter en exklusiv guidning genom företagets högteknologiska produktionslokaler, vilka i vanliga fall är stängda för allmänheten.

Att ta emot 200 elever på studiebesök är en logistisk utmaning som tar hela dagen – men det är väl investerad tid, betonade Therese Rydholm.

– Det har varit en utmaning att rekrytera personal det här året. Eleverna som har besökt oss i dag är kompetenser som skulle kunna jobba hos oss inom två år – eller om fem år om de väljer att läsa vidare på högskolan. Vi behöver säkra den framtida försörjningen av såväl produktionspersonal som produktutvecklare, process- och kvalitetsingenjörer med mera , sade Therese Rydholm som menade att studiebesöken är ett effektivt sätt att väcka intresse.

Andra sidan skolbänken

– Det finns en gammal fördom om att det är hög ljudnivå, skitigt och tungt att jobba på industri. Men så är det ju inte längre. Teknikcollegedagen är ett perfekt tillfälle för oss att få visa upp vår produktion och hur den fungerar, förklarade Therese Rydholm.

En av dem som uppskattade studiebesöket på Draka Prysmian var Jacob Brodd. Han går första året på Teknikprogrammet på Brinellgymnasiet och ska snart göra sitt val av inriktning:

– Jag tycker att det var kul att se hur de jobbar här på Draka. Teknikcollegedagen är bra, det är en chans att få en inblick i arbetslivet och vad som händer på andra sidan skolbänken.