Nu kan du ladda bilen på Almenäs Köpstad

Nässjö Affärsverk har byggt laddinfrastruktur på Almenäs Köpstad. Dessutom har de blivit nominerade till årets Klimatpris för sina satsningar på publika laddstationer.

Martin Axeheim, SML fastigheter och Patrik Cantby, VD Nässjö Affärsverk, testar en av de fyra nya elplatserna på Almenäs.

 

Genom ett samarbete mellan Nässjö Affärsverk (NAV) och SML fastigheter har Almenäs köpstad i Nässjö tagit ytterligare steg mot en hållbar köpstad. SML fastigheter har sedan tidigare satsat på solceller på taket på en av sina byggnader i området och på ett annat tak växer Sedum. Sedumväxterna har luftrenande egenskaper och binder koldioxid vilket ger minskad klimatpåverkan.

– Tack vare samarbetet med NAV, där de har installerat laddstolpar i vår köpstad, har vi nu kunnat ta ytterligare ett steg mot en hållbar köpstad. Nu kan våra kunder ladda sin elbil under tiden de handlar, säger Martin Axeheim på SML fastigheter.

På Almenäs köpstad finns nu fyra parkeringsplatser för laddhybrider och elbilar som ägs och underhålls av NAV. Satsningen har varit möjlig genom bidrag från Naturvårdsverket genom så kallade Klimatklivspengar.

– Tillsammans med SML fastigheter har vi fått möjligheten att skapa förutsättningar för att utvecklas mot ett fossilfritt Nässjö kommun samtidigt som Almenäs köpstad har tagit ytterligare ett kliv mot hållbarhet. Det känns mycket bra, konstaterar Patrik Cantby, VD på NAV.

Nominerade till Klimatpriset

Tack vare NAV:s satsning på laddinfrastruktur för elbilar har man blivit nominerade till Klimatpriset 2018, vilket är Jönköpings läns största och mest prestigefyllda pris. I år har ett 20-tal nomineringar kommit in på klimatsatsningar runt om i länet.

– Jag kan glatt konstatera att det är hård konkurrens bland de nominerade. Det innebär att vi är väldigt många som gör bra saker för miljön, säger Patrik Cantby.

Utbyggnaden av laddinfrastruktur är en viktig pusselbit för att driva på utvecklingen mot ett fossilfritt Nässjö kommun.

– Det är ett arbete som går helt i linje med vad vår ägare vill att vi ska göra, konstaterar Patrik Cantby.

Vinnaren av Klimatpriset 2018 utses av Klimatrådet den 19 september på Spira i Jönköping.