Nystart för Handlar´n i Sandsjöfors

För två år sedan var Handlar´n i Sandsjöfors nedläggningshotad, men med smarta lösningar och med hjälp av länsstyrelsen och ideella krafter lyckades Sandsjöfors Livs Ekonomiska Förening med Åke Persson i spetsen rädda lanthandeln.

20131218_lanthandlarn_2

Idag går det riktigt bra för Handlar´n i Sandsjöfors, men så har det inte alltid varit. För två år sedan var den nära på att läggas ned på grund av att den dåvarande styrelsen inte såg möjligheten att kunna driva butiken med plusresultat, men det såg styrelseordförande Åke Persson med nya styrelsemedlemmar. Så det gav sig i akt med att försöka vända trenden – vilket de lyckades med.
− Det vi har gjort är en total ombyggnation av hela butiken, så att vi kan utnyttja varenda kvadratmeter och öka vårt sortiment, säger Åke Persson.

Totalt fick de in tio kvadratmeter till i butiken genom ombyggnationen och tack vare de extra kvadratmetrarna har de kunnat öka sortimentet med cirka 20-25 procent. Några av de många ändringar som har gjorts är att kompressorerna och kundvagnarna har flyttats ut och de fyra ingångsdörrarna byttes ut mot en.
– Vi har köpt in nya frysskåp och kylar. Vi har även nytt kylrum, beredningsrum och ett nytt kassasystem, säger Åke Persson.

Men listan tar inte slut där. De har även anställt ny personal och öppnat upp ett litet medborgarkontor. Handlar´n i Sandsjöfors är den första butiken i Nässjö kommun som har ett medborgarkontor (!)
– Folk kommer fram och säger att affären är fantastisk. Det här är ju en investering som inte gjorts på 30 år, säger Åke Persson.

Investeringen påverkar hela Sandsjöbygdens utveckling. Området blir mer attraktivt som boendeort, bostadspriserna hålls uppe och framåtandan i bygden stärks. Länsstyrelsen har varit till stor hjälp hela vägen och bidragit med 300 ooo kronor till investeringen och föreningen själva med 250 000 kr. Sandsjöbygdens invånare har uppvisat en förvånansvärt stark teamkänsla – omkring tusen arbetstimmar har lagts ner ideellt.
– Vi har haft omkring ett tjugotal personer som arbetat ideellt under ombyggnadstiden som tog 7 månader, säger Åke Persson.

Åke Persson berättar även att butiken är mer livskraftig nu än vad den har varit tidigare år. De har fått fler kunder, vilka inte kommer in bara för att handla två liter mjölk utan ibland för att fylla hela kundvagnen.
− Det här året har vi ökat vår omsättning med 150 000 kronor. En ökning som kanske inte är så stor för andra butiker, men väldigt stor för oss, säger Åke Persson.