Nystartat stearinljusföretag i Malmbäck

I Hudaryd, strax utanför Malmbäck, har Hanna Åhman och Staffan Hultgren byggt om sin ladugård och startat en stearinljustillverkning med butik.– Vi har börjat tillverka Viktorialjuset som bär på en alldeles särskild historia, berättar Hanna Åhman.

I början av 1900-talet skapade en man i Skåne tio ljusformar. En dam vid namnet Viktoria fick formarna i present och började tillverka ljusen som hon döpte efter sig själv. Så småningom skingrades formarna och i slutet av 1980-talet kom Hanna Åhmans föräldrar över sex av dem. De tog upp tillverkningen och startade Kansjöboden. Ljusen blev väldigt populära, men efter en tid såldes företaget och formarna lämnade familjen, men inte minnena.

– Jag har många barndomsminnen kring dessa ljus och har länge drömt om att återuppta tillverkningen.

Att få tag i originalformarna var tyvärr inte möjligt, men Hanna och Staffan har med hjälp av kontakter lyckats skapa formarna på nytt.

– Viktorialjusen har en väldigt speciell utformning. De är sextiofem centimeter höga och står på en fot av stearin, vilket är både vackert och praktiskt då ingen ljusstake behövs. Brinntiden är uppåt fyrtio timmar och räcker under många kvällar utan att de behöver bytas ut, säger Hanna.

Ska börja sälja kyrkljus

Samtidigt som Hanna och Staffan startade OC Candle of Sweden köpte de in ett annat företag från Skåne som producerar kyrkljus.

– Vi kommer att ta fram en kollektion som är anpassat för våra olika kyrkor, men också till privatpersoner då höga stearinljus har blivit en trend i våra hem. Därför kommer vi satsa på spiror av olika längd och tjocklek.

Öppnat butik

I anslutning till tillverkningslokalen har paret öppnat ett showroom kombinerat med butik.

– I butiken visar vi upp våra olika kollektioner och här kan man köpa både ljus och ljustillbehör.

Butiken invigdes den 1 december och har öppet onsdagar 16.00-20.00 samt lördagar och söndagar 13.00-18.00.