Prodest etablerar sig i Nässjö – huvudtalare på näringslivsträff

Anna Thoursie och Lisa Bengtsell etablerar sig i Nässjö – talar om stress, självomhändertagande och prestation på näringslivsträffen den 30 maj.
Anna Thoursie och Lisa Bengtsell, Prodest

Efter att under flera års tid haft många uppdrag i Nässjö har nu Vetlandaföretaget Prodest etablerat sig i Nässjö Business Park, där de kommer att erbjuda bland annat samtalsterapi. Och de går ut starkt som nyblivet Nässjöföretag: den 30 maj är Prodests Anna Thoursie och Lisa Bengtsell huvudtalare på NNAB:s näringslivsträff på Holmgrens Bil.

Stress på gott och ont

Stress är i grunden bra. Det kan låta som ett provocerande uttalande i en tid där allt fler människor blir sjukskrivna på grund av stressrelaterad ohälsa. Men faktum är att stress är kroppens naturliga sätt att höja prestationsförmågan och är nödvändig för att överhuvudtaget företa sig någonting, menar Prodests psykolog Lisa Bengtsell. Problemet uppstår när kroppen hamnar i ett konstant stressläge – då kan det ge upphov till koncentrationssvårigheter, minnesproblem och andra symptom som ger minskad arbetsförmåga.
– När vi är mitt uppe i någonting är det inte meningen att vi ska tänka långsiktigt, då fokuserar vi på det vi har framför oss. Men när vi befinner oss i ett sådant tillstånd under en lång period är det skadligt. Då springer vi på bollar som råkar dyka upp framför oss och vi får svårt att prioritera, säger Anna.

Omvärlden påverkar

Att göra rätt prioriteringar och kunna tänka långsiktigt är med andra ord förmågor som försämras under stress, vilket leder till att man fattar dåliga beslut som i sin tur skapar ännu mer stress. Det är just på ämnet stress Lisa och Anna kommer att tala vid näringslivsträffen den 30 maj. Då kommer de ge smakprov på konkreta tips om hur man tar hand om sig själv och samtidigt prestera.
– Vi har ganska höga krav på oss som individer att vara lyckade på olika områden i livet. Vi kommer att prata en del om hur omvärlden påverkar oss, säger Anna.

De vet vad de pratar om – Anna Thoursie är socionom och legitimerad psykoterapeut, medan Lisa Bengtsell är legitimerad psykolog och specialist i klinisk psykologi. I sitt nya samtalsrum på Nässjö Business Park erbjuder de kognitiv beteendeterapi (KBT) och interpersonell psykoterapi (IPT). Dessutom arbetar de med utbildningar, föreläsningar, handledning, bedömningar och andra områden som berör psykologi. Till största del anlitas de av företag, men de tar även emot privatpersoner för samtal. Att ha sin bas i Nässjö var ett naturligt steg, menar de.
– Vi har trivts med att jobba i Nässjö, det har länge varit självklart att om vi någon gång ska ha ett kontor så skulle det bli Nässjö, säger Lisa.

Utöver föreläsningen på näringslivsträffen den 30 maj kommer Prodest i höst att hålla en fördjupad workshop om stress.
– I den här workshopen kommer vi att ge grundläggande kunskap om stress och sedan djupdyka i strategier för stresshantering. Workshopen riktar sig till den som vill bli bättre på att hantera stress eller till den som vill få mer kunskap för att utveckla den psykosociala arbetsmiljön på sitt företag.

Workshopen äger rum de 14 september – läs mer på Prodest.org