Programmering på schemat för jullovsbarn

Idag, 7 januari, avslutades ett ”camp” där morgondagens ingenjörer visade upp nya programmeringskunskaper för imponerade föräldrar.
20150107_programming4kids
Ellen Kall och Anas Adelrashid har lärt sig massor på Programming4Kids ”camp”.

Framtidens behov av programmerare är enormt. Det ska Programming4Kids på sikt råda bot på. Idag avslutades en veckas långt programmeringsläger där sju barn har fått lära sig att programmera robotar.
– Det har varit superbra därför när man lär sig programmera kan man veta hur man ska göra när man blir stor, säger Anas Adelrashid, som bestämt sig för att bli programmerare när han vuxit upp.
– Det var kul att kul att göra uppdragen, man skulle programmera så att den körde fram och till exempel in i ett garage eller lyfte upp och släppa en låda, säger Ellen Kall.

Idag fick barnen visa upp sina nya kunskaper för sina föräldrar som pedagogiskt fick en inblick i hur man programmerar en robot. De unga programmerarna visade när robotarna utförde olika uppdrag baserat på programmering som krävt såväl matematiska som datamässiga kunskaper.

Lägret har ägt rum på Träcentrum och är ett initiativ av Nässjö Näringsliv AB med stöd av Sveriges Ingenjörer, Nässjö Rotaryklubb, Nässjöakademin, Industrilås, och Öhrskogsstiftelsen. Projektet är en del av resultatet från en workshop som ägde rum förra året, där Nässjö Näringsliv AB och ett antal andra aktörer samlade ett drygt dussin tillverkningsföretag som fick möjlighet att påverka pågående och kommande utbildningar samt kartlägga sina framtida kompetensbehov.

Projektet drivs i Nässjö av Nergiz Is, som genom sitt UF-företag är franchiseföretagare för Programming4Kids Småland. Hon har även uppdraget som lärare och samordnare för det hela.
– Barnen har verkligen utvecklats under de här fem dagarna, från att inte kunna någonting till att kunna ganska mycket – det har varit väldigt kul, säger hon.

Fler ”camps” är att vänta, lovar Nergiz, både på sportlovet och på påsklovet.

Programming4Kids har en vision att ”hjälpa Sveriges unga utvecklas för morgondagen med systemtänkande, teknik, kreativitet och livslångt lärande” och använder LEGO® MINDSTORMS® robotar i sina kurser. Läs mer om Programming 4 Kids.