”Vinnaren får tiotusen och en tatuering”

Nässjö Grand Prix går av stapeln onsdagen den 10 juni. Arrangör Mattias Thyr är taggad och hoppas på publikrekord – ”vad gör ni hemma?”

20150529_grandprix

Onsdagen den 10 juni lär det bli trångt i centrala Nässjö när elitcyklister deltar i Nässjö Grand Prix 2015 – ett stadslopp med en slinga på 1500 meter som ska köras i 50 minuter, följt av tre avgörande varv. Malmbäcks IF står som sportslig arrangör och Mattias Thyr är eldsjälen som helt och hållet arrangerar tävlingen på frivilligbasis:
– Det blir det största som händer i Nässjö. Vad mer kan vi begära? Jag vet inte vad Stinsen Arena tar, men här har vi ”arenan Nässjö” med en kapacitet på tio tusen åskådare – kostnadsfritt. Vad gör ni hemma?

Förra årets Nässjö Grand Prix
Förra årets Nässjö Grand Prix

Thyr är ett energiknippe och kämpar stenhårt för att ordna förutsättningarna in i minsta detalj – som till exempel skyltar på franska, det officiella språket för cykeltävlingar. Som tidigare cyklist på elitnivå har han en hel del kontakter in i cykelvärlden och har lyckats locka till sig duktiga cyklister. Han hoppas på 70 herrar och 20-30 damer. Och på publikrekord.
– Det var cykeltävlingar förr i hembygdsparken när bröderna Fåglum var här, då var det fem tusen åskådare. Jag vill helst slå publikrekordet för cykeltävlingar här, säger han.

Som tack för att så många cyklister ställde upp med kort varsel till förra årets evenemang har han höjt prissumman från 3000 till 10 000 kronor, både för damer och herrar.
– Segraren får tiotusen och en tatuering – om man vågar och vill, säger han.

Idén om en tatuering har han ”stulit” från VM i cykelbud där segraren får just en tatuering. Thyr älskar varje minut av planeringen av tävlingen.
– Jag tjänar inte en spänn på det här men gör det för att skaffa mig erfarenhet. Det är så himla kul att arrangera en central bana, säger han.

Sponsorerna står för resurserna och Mattias för integrationen mellan cyklist, sponsor och publik.
– Men alla ser inte hela bilden och synergierna med att sponsra cykeltävling mitt i stan med den bredaste demografi uppmätt på idrottspublik. Det finns människor från alla bakgrunder som tycker om cykel. I år får sponsorerna lyssna på Mattias Reck, från World Tour laget Giant Alpecin, som håller föredrag om sponsring, organisation och målsättning för ett proffslag. Vem vill inte höra sådant? Här finns mycket bra information för Nässjös företagare, säger han.

Förutom elittävling bir det även trehjulingsrace, ”grand slowride” och senare musikunderhållning med Drömhus.

>>Läs mer på Nässjö Grand Prix webbplats

>>Facebook

>>Instagram