”Träning ger bättre personal”

Bättre stämning och bättre resultat på arbetsplatsen. Det är några av fördelarna när företag satsar på hälsa, menar Wille Stenvall, personlig tränare och kostrådgivare.

20150223_willestenvall

Om det är någon som vet hur en tvättbräda ska mejslas fram så torde det vara nordiske mästaren i Fitness Model, Wille Stenvall. Som personlig tränare och kostrådgivare är han angelägen om att individen ska må bra och uppnå sina mål. Med sin bas i Nässjö har han onlinekunder från hela landet, inte minst i Stockholm, där fitnesstrenden är stor. Men även på hemmaplan har Stenvall ett antal kunder.
– För det mesta så är det personer som själva känner att de vill ändra någonting men som inte lyckas. De vill ändra sin livsstil men vet inte hur de ska gå tillväga. Numera har det kommit en del företag, där hela ledningsgrupper har tagit tag i de här bitarna, säger Wille Stenvall.

Kost och träning är lika viktiga delar, menar Stenvall, som ofta lägger upp ett kostschema åt kunden.
– Om det handlar om ett företag så skräddarsyr jag både kost och träning för varje individ. Och jag tar gärna med mig hela gruppen till gymmet där vi kan köra någon form av cirkelträning där jag har laddat upp med många stationer. De kommer att skratta åt varandra, skrika på varandra, det är en rolig aktivitet och de kan pusha varandra. Man mår bättre och jag lovar, det påverkar allting. Man jobbar bättre, man orkar mer, man är gladare, det blir bättre stämning. Sedan vill jag gärna komma till företaget en gång i veckan så att man hela tiden har uppföljning. Då känner de också att det är mer seriöst än om jag säger ”ät det här”, så ses vi aldrig igen.

Wille Stenvall har prytt omslaget på Sveriges största fitnessmagasin Iron Man. Man kan förstå varför.
Wille Stenvall har prytt omslaget på Sveriges största fitnessmagasin Iron Man. Man kan förstå varför.

Med tanke på Stenvalls grekiska gudakropp är det lätt att få intrycket att han endast coachar personer som har ambitioner på elitnivå. Så är inte fallet. Även slappisar med högst realistiska mål ingår i hans kundkrets. Ofta handlar målet om viktnedgång. Med en så kallad kaliper, en fettmätare, håller han koll på att kilona sitter på rätt ställen.
– Man måste alltid må bra när man gör det här. Det är inte aktuellt att köra någon 5:2 eller LCHF som gör att du är låg på energi hela tiden utan jag vill hela tiden känna att kroppen mår bra, gärna bättre än vad den gjorde innan. Jag vill alltid ge många kostalternativ, där alla alternativ är lika bra, säger han.

Har du några allmänna tips till alla de som har stillasittande jobb?
– Hållningen är jätteviktig att tänka på, annars är risken att axelmuskeln blir framåtroterad. Sträck på ryggen – det är viktigt att ha en bra stol också. Och stå upp så mycket du kan, sträck på nacken. Har man ett stillasittande jobb – ät mindre. Man vinner mycket kalorier på att vara en lagerarbetare.

Om du vill veta mer om Wille Stenvalls företagstjänster, besök www.willestenvall.se